Slik fikk jeg et positivt forhold til egen økonomi

Jeg har prøvd å skrive dette innlegget en stund, men det har vært vanskelig å finne ordene som får frem hvordan jeg forholder meg til penger, og hvordan jeg kan formidle dette til dere på en måte dere vil ha nytte av. Men, jeg prøver og dersom dere liker dette kan jeg følge opp videre.

Jeg skal ikke komme med de vanlige sparetipsene, eller fortelle dere hvor viktig det å sette opp budsjetter. Dette er noe de aller fleste har hørt før, og det finnes nok av eksperter som gir praktiske råd om økonomi. Det jeg vil gi snakke om er deres personlige forhold til penger. Er dere bevisste på deres tankemønster når det kommer til penger? Hva betyr penger for dere (det er som oftest ikke pengene i seg selv, men det man kan gjøre med dem som er gevinsten. F.eks mer reising, mulighet til å jobbe mindre etc)? Ønsker dere å bli rike, eller er dere fornøyde med ha nok til det dere trenger? Hva vil det si å være rik for dere, hvor mye må dere tjene i måneden, i året? Syne dere det er gøy å bruke penger, eller gjør dere det med dårlig samvittighet? Er kontoen alltid tom før neste lønning, eller har dere alltid penger til overs?

Dette er spørsmål som jeg vet at mange av dere ikke tenker mye over. Jeg gjorde ikke det selv heller tidligere. Men så skjedde det en gradvis endring. Sakte men sikkert begynte jeg å få et bevisst forhold til penger, og jeg satt lista der jeg ville ha den. Og så jobbet jeg meg opp mot den.

Det var særlig to ting jeg gjorde i starten som gjorde underverker for meg. Det første var måten jeg snakket om penger på. “Kontoen min er alltid tom 1 uke før lønna kommer inn”. Dette er en setning jeg hørte så altfor ofte, og sa så altfor ofte selv. Og det man gjentar ofte nok, det blir til slutt en sannhet. Så jeg bestemte meg for å endre på det. Når andre sa at de alltid gikk tom for penger, så gjorde jeg det motsatte. “Jeg har alltid penger igjen på kontoen når neste lønn kommer”. Etterhvert så ble dette min sannhet. Og så begynte jeg å utvikle denne sannheten enda mer. “Jeg har alltid en buffer konto med minst 10 000 på”. “Jeg får alltid xxx igjen på skatten.” “Jeg har alltid nok penger til å kjøpe meg det jeg vil ha”. Etterhvert så hadde jeg mange av disse setningene som jeg gjentok. og utviklet etterhvert som de ble til sannheter. I starten så gjorde jeg dette veldig bevisst, og etterhvert så ble det helt naturlig og noe jeg gjentok uten å tenke over.

Den andre tingen som hjalp meg stort, var hvordan jeg tenkte om å bruke penger. Jeg likte ikke å handle mat, og jeg likte ikke å betale regninger. Jeg gjorde det med en klump i magen, og jeg følte at pengene bare forsvant ut av hendene mine. Jeg kan tenke meg at flere av dere føler, eller har følt det samme. Også her så begynte jeg å fortelle meg selv det jeg ville tenke. Jeg bestemte meg for å betale hver eneste regning så snart den kom inn, og jeg ville betale den med glede. “Så heldig jeg er som har nok penger til å faktisk betale regninger”. ” Så lite penger for å kunne bruke strøm en hel måned”. “Det gir meg slik en god følelse å betale en regning for så å kunne legge den i betalt mappa”.

Også i dagligvarebutikken benyttet jeg meg av samme fremgangsmåte. “Så digg å kunne fylle opp kurven med alle disse godsakene”. “Jeg elsker den ukentlige storhandelen”. “Her er det mye godt vi kan kose oss med i helgen”. Jeg flyttet fokuset over på hva jeg faktisk fikk for pengene, istedenfor å bekymre meg for at pengene “forsvant”. Og etterhvert så gav det resultater. Ikke bare i form av romsligere økonomi, men i form av å få et avslappet forhold til penger. Og det er det viktigste man kan gjøre i forhold til egen økonomi. Uansett hvilket økonomiske nivå man ligger på, så handler det om å skape et bevisst og positivt forhold til penger, ikke et anstrengt og fylt med negative følelser.

😀 Helene

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg