Verdens beste skoleboller

Er det en ting jeg kan, så er det gjærbakst, og de oppskriftene jeg har på boller er faktisk verdens beste. Jeg har fått så mye skryt for de opp i gjennom åra, og alle spør etter oppskrift. De fant jeg faktisk i et eller annet ukeblad for mange år siden, og jeg rev ut sidene for å ta vare på dem i oppskriftspermen min. Originaloppskriften er med hjemmelaget vaniljekrem, men jeg pleier bare å bruke ferdigkrem. Kanskje neste gang så kan jeg prøve meg på vaniljekremen også.

Til en stor deig på ca 24 boller trenger du:

1 kg hvetemel

1 pk gjær

6 dl helmelk

150 g meierismør

135 g sukker

2 ts kardemomme

1 pk vaniljekrem

Smelt smøret i en kasserolle, og tilsett melken. Bland de tørre ingrediensene sammen i en bakebolle. Når melkeblandingen har rette temperatur (37-40 grader) helle du den over i melblandingen under omrøring. Jeg holder alltid av ca 1 dl med mel for å unngå en tørr deig. Når all væsken er blandet med tørrvarene, elter jeg inn melet til deigen er luftig og fin. Den skal ikke være klissete, men heller ikke tørr. Sett deigen til heving til ca dobbel størrelse.

Når deigen er ferdig hevet, kan du rulle ut bollene. Selv så bruker jeg ikke mel, men olje til å rulle ut glatte, fine boller. Hell noen dråper i hendene dine, og gni litt inn på kjøkkenbenken. Da vil du unngå at deigen klistrer seg fast samtidig som den bevarer fuktighet og smidighet. Sett bollene på et bakebrett til etterheving i ca 10 minutt, husk og dekk dem til med et kjøkkenhåndkle så ikke deigen tørker ut. Sett ovnen på 220 grader.

Lag en grop i midten av bollene ved å trykke lett ned med fingrene, og fyll denne med vaniljekrem. Sett bollene inn i ovnen og stek i ca 10 minutter. La bollene avgjøre seg før du pynter med melis og kokos.

😀 Helene 

Energibombe og planlegging med lister

I dag laget jeg smoothies igjen for nte gang siden jeg kom hjem, og jeg føler seriøst at det er en energibombe. Ingen vitamin tilskudd gir meg det samme påfyllet av energi som det en bolle full av frukt, juice og super foods gjør. Herlig! Jeg er inne i en god periode nå både kostholdsmessig og på treningsfronten og jeg er fullt motivert til å fortsette med dette fremover.

En annen god vane jeg har startet opp med, er at jeg lager lister for alt. Jeg har ansvar for alt av administrasjon på gården, så jeg har blitt nødt til å lage lister og skjemaer for alt mulig. Og jeg oppdaget at jeg virkelig liker det, jeg liker struktur, orden og planlegging. Og det har jeg tatt med meg til mitt private liv. Jeg har oppdaget at en av grunnene til at jeg ikke liker å handle i butikker, er at jeg blir stresset. Jeg må ha lagt en plan på forhånd før jeg kjøper noe, vite hva det koster, hvor jeg skal bruk det og om jeg kan finne det bedre eller billigere noen andre plasser. Så nå har jeg laget liste over alt jeg ønsker meg og trenger til huset, hva det koster, og hvilke butikker jeg finner det på. På denne måten for jeg mye bedre oversikt, og når jeg så går i butikken for å kjøpe det, så har jeg allerede en plan.

En annen ting jeg har laget skjema over, er bloggen. Jeg har bestemt meg for et tema for hver dag, og delvis planlagt innleggene dag for dag i en hel måned. Og når jeg først har laget det, så vet jeg at jeg følger det. Jeg liker nemlig ikke å avvike fra en lagt plan. Jeg har egentlig visst lenge at jeg jobber best etter en plan, jeg trenger en form form ramme eller holdepunkt for å klare å prestere. Før så har jeg tenkt at jeg vil holde alt åpent og se hva jeg føler for, typisk når det gjelder middager, hva jeg skal skrive på bloggen, eller ferieplaner. Men så har jeg etterhvert erfart at det faktisk ikke funker, det blir bare kaos. Da er det bedre å legge opp en liste, og så kan den heller justeres og tilpasses der det trengs. Hva synes dere om lister og skjemaer? Har dere lyst på et innlegg hvor jeg deler noen av listene mine og struktur tips med dere?

😀 Helene

Friday feels

Det er fredag, det er sommer og det er ferie, så jeg burde vel være hoppende glad å nyte helga. Men, som 5 barns mamma er en fredags kveld i ferien det samme som en hvilken som helst mandags kveld. Dagen startet før jeg ville våkne, så var det frokost, oppvask, kaffe, rydding og mer kaffe før jeg tok meg en tur på trening med tre av guttene. Med småbarn så er ikke treninga lenger en friplass, så da er det en fordel med storebrødre som kan underholde imens mamma trener.

Etter trening var det rett hjem for bleieskift og lunsj, og så skulle noen av guttene til faren sin så jeg måtte kjøre avgårde igjen. Mini sovna i bilen på veien hjem, og heldigvis så klarte jeg å bære han i seng uten å vekke ham. Det har vært umulig å få han til å sove skikkelig siden jeg kom hjem, fordi det er så altfor lyst her. Når han endelig sov, så gav det meg sjansen til å rengjøre resten av bilen. Den er lagt ut for salg og og jeg skulle ha folk til å se på den. Fingrene krysset for at den går fort slik at jeg kan fa meg en 7 seter. Bilvasken tok lang tid, så mini våknet og ble med på det som gjensto. Felgrens, boning, pussing og vasking i de krokene jeg alltid hopper over. Det var litt av en jobb, men lakken har ikke vært så skinnende siden bilen var ny.

Etter at første par hadde vært og sett på bilen, så var det kvelds for mini og støvsuging på meg. Jeg klarer ikke å sette meg ned å slappe av før huset er ryddig, så jeg begynner allerede når kvelden er servert slik at jeg blir fort ferdig. Lekene ble ryddet vekk, vaske smør, leverpostei og fettflekker av bordet, og så plassere mini i badekaret for å få han ren. Normalt sett så ville det nå vært leggetid, men som jeg sa, så har den legginga vært et mareritt siden jeg kom hjem. Fra klokken 7 til kl 9 løper jeg frem og tilbake mellom stuen og soverommet. Prøver å ligge i senga med han, prøver å la han grine, og prøver å ta han opp litt til. Ingenting funker, og klokken blir ni hver eneste kveld før han endelig sovner. Jeg håper dette er enn forbigående fase, for jeg trenger virkelig mer enn en time med egen kveld.

Nå er det endelig stille i huset, og jeg skal straks sette på en serie på Netflix. I morgen er det på an igjen med flere folk som kommer for å se på bil, og så må huset males i år. Jeg har fått lånt meg høytrykkspyler, så vaskejobben starter så snart jeg har motivert meg til det. Jeg håper bare på masse fint vær i sommer slik at jeg får både badet og malt, og utnyttet soltimene på den lille terrassen min.

 

😀 Helene

Hudpleie tipset for en sunn og glatt hud

Jeg er ikke den som er flink til å pleie huden min, hverken på kroppen eller i ansiktet. Jeg bruker fuktighetskrem når jeg må, og da er det som regel en eller annen billig variant fra nærmeste matvarebutikk. Etter fylte 30 så begynte jeg å føle på at jeg kanskje burde ta litt bedre vare på huden min, men det ble ikke før nå etter siste Afrika besøk at jeg fikk fingeren ut.

Sola der nede er sterk på en måte jeg aldri har kjent maken til. Hverken Karibien eller Los Angeles kommer i nærheten, og jeg mistenker at det er kombinasjonen av sterk sol og knusktørr luft som gjør det. Jeg smører hele meg 1-2 ganger om dagen, men allikavel så opplever jeg at huden tørker ut. Huden i ansiktet blir seende gammel ut, og jeg får ikke den samme friske gløden som jeg får av sommersola her hjemme. Så på hjemturen min forrige uke, var jeg innom taxfree butikken for å finne meg reparerende hudpleieprodukter.

Siden jeg ikke ante hva jeg var ute etter, ba jeg bare de ansatte om å finne en god serie til meg. Jeg gikk for reiseutgaven slik at jeg kunne teste produktet en liten stund. Øyeblikkelig etter påføring så fikk huden min gløden tilbake, og etter noen dager så var huden min jevnere, hadde. mindre porer og et mye glattere utseende. Hadde jeg ant at en skikkelig krem kunne gjøre alt dette, så hadde jeg begynt å bruke det for lenge siden. Dette produktet skal jeg sldri slutte å bruke, det er verdt hver en krone. Nå blir det innkjøp av Shiseido serum også, det er en konsentrert krem som skal gi en enda bedre effekt.

Og forresten så måtte jeg bare vise dere denne skjønne neglelakken fra essie. Det er det eneste merket på neglelakk jeg bruker, og jeg går alltid for samme farger. Enten denne naturlig rosa , eller en hvit neglelakk som jeg legger som en fransk manikyr.

😀 Helene 

Rødbet og artisjokkpizza med sunn og hjemmelaget tomatsaus

Denne pizzaen her laget jeg for første gang på gården som et forsøk på å finne nye måter å bruke rødbeter på. Og jeg har fått helt dilla på den, det er den beste pizzaen jeg noengang har laget, og jeg har laget den sikkert ti ganger de siste to månedene! Jeg har hørt om rødhet pizza mange ganger før, men har liksom aldri fått meg til å lage den. Men med en grønnsakshage full av rødbeter som må brukes, så fikk jeg endelig motivasjonen til å prøve.

Smakskombinasjonen av rødbeter, artisjokker og fetos er bare helt himmelsk, og dette er de tre viktigste ingrediensene på pizzaen. De andre ingrediensene kan byttes ut, og flere ting kan legges til. På gården så lager jeg den med en salat som heter “rocket”, men her har jeg brukt grønnkål fordi det var noe jeg hadde i kjøleskapet. Svarte oliven er også en vinner på denne pizzaen, men akkurat i dag så hadde jeg ikke det.

Tomatsausen er laget fra bunnen av, det tar ikke lang tid, og det er nok til et stort glass så du kan sette resten i kjøleskapet. Da har du klar en rask tomatsaus base neste gang du trenger.

Til Pizzabunnen trenger du:

25 gram gjær

2 dl lunkent vann

2 ss olje

2,5 dl hvetemel

2,5 dl grovt mel

litt salt

Lag en vanlig gjærdeig, og sett til heving imens du lager pizzafyll. Om deigen er veldig klissete, så kan du tilsette 1 dl ekstra med hvetemel.

Til tomatsausen trenger du:

1 boks hakket tomat.

2 store ss tomatpure

1 hvitløksfedd, knust

1 liten raspet gulrot, raspet på fint jern

1 liten rødløk, finhakket

1 dl buljong

Ha tomatene og tomatpureen i en liten gyte. Kok opp og tilsett de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, har du god tid så kan dette gjerne koke lenge, men du trenger ikke. Visp sammen med en stavmikser til tomatsausen er helt jevn og fin. La det småputre videre i gryta til du er klar til å toppe pizzaen.

Topping:

Artisjokk hjerte, jeg bruker ofte Rema 1000 sine marinerte, men de fleste butikker har vanlige på boks

Sjampingjong, også her bruker jeg de marinerte tapas soppene fra Rema 1000

1 liten rødløk i strimler

1-2 rødbeter, kokte i saltet vann

Raspet ost, gjerne mozzarella

Fetaost, hel fra boks

Grønnkål eller spinat

Når pizzadeigen er ferdig hevet og kjevlet ut, er det på tide å ha på tomatsausen. Dryss så over raspet ost og de øvrige i ingrediensene. Dersom jeg ikke bruker marinert sjamginojong og artisjokk, så pleier jeg å marinere rødbetene i en marinade av olje, salt, pepper, hvitløk og sitronsaft. Til slutt så har jeg på litt grovkvernet havsalt og svart pepper og noen drypp med marinade, enten ferdig eller hjemmelaget. Stek i ovnen ved 200 grader i ca 20 minutter.

😀 Helene 

NA-KD Sommermote

Reklame | NAKD

det er på tide å fornye sommergarderoben, og i år skal jeg teste ut nettbutikken NA-KD. Har dere hørt om denne siden før? Jeg har aldri handlet her før, men klærne deres er bare så min stil og jeg har funnet så mange plagg jeg bare må ha, problemet er rett og slett bare det å velge.

 

En hvit sommerkjole stor på ønskelisten, og valget står mellom disse tre. Jeg tror kjole nummer to er mest “meg”, hvilken liker dere best?

 

 

Er det tre ting jeg virkelig ikke kan motstå, så er det high waist widepants, jumpsuits og striper. Jeg kjøpte meg nettopp to nye stripete jumpsuits, så nå er det bukser som gjenstår. Her tror jeg det må bli nummer 1 eller nummer 3, eller kanskje begge to? Hva synes dere?

 

En klassisk hvit bukse er noe alle trenger i garderobe, men selvom jeg elsker hvitt så er jeg litt skeptisk til helt hete bukser. Jeg skitner de så fort ut, og er ikke flink til å vaske dem, så jeg vurderer en med litt gråtoner istedenfor. Men de hvite er jo så utrolig lekre. Har noen av dere hvite bukser? Og isåfall, hvordan holder dere de hvite?

😀 Helene

Øvelsene du kan gjøre utendørs

Sommeren er i gang for de fleste, men det ligger ikke an til å bli en badesommer dette året. For mange så byr dårlig sommervær på muligheten til å få gjort andre ting, som for eksempel å komme igang med trening. Dette er jo den perfekte årstiden å starte opp på, de fleste har mer fritid, og det er enklere å legge treningen til utendørs. Og om løping ikke er din greie, så finnes det et hav av forskjellige styrkeøvelser du kan gjøre uavhengig av hvilket nivå du er på.

Øvelsene jeg velger dersom jeg kun har naturen til rådighet er:

Ben/underkropp:

Step up til benk/trapp eller lignende

Knebøy med ett ben på et høyere underlag

Spensthopp til benk/trapp el

Ett bens knebøy (også kalt pistol squats)

Hoppende utfall

Froskehopp

Utfall til siden

Overkropp:

Armhevinger, gjerne til benk og med bena på benken dersom du er veldig sterk, eller med armene på benken dersom du er mindre sterk

Dips til benk

Renegade row (vet dere forresten hvilken øvelse dette er?)

Planken, gjerne dynamisk

Klatreplanken

Burpees

Hodestående

Jeg legger inn mye spenst, ett bens varianter og øvelser som går på balanse og/eller bevegelighet for å få en utfordrende økt kun ved hjelp av egen kropp. Sett gjerne sammen flere av disse øvelsene til en, f.eks en armheving direkte til spensthopp som en repetisjon, eller utfordre deg på tiden, f.eks så mange repetisjoner som mulig innenfor gitt tidsrom. En annen ting jeg liker å gjøre er å ta en eksplosiv øvelse som burpees mellom hvert sett av styrke øvelsene jeg velger.

😀 Helene

Jeg følger ikke drømmen, jeg følger mulighetene

Det er i tiden å følge drømmene sine, og jeg hører ofte at jeg er heldig eller modig som følger mine. Men skal jeg være ærlig, så følger jeg ikke drømmen min. Jeg har ikke engang en stor drøm, og det har jeg aldri hatt heller. Jeg pleide å ønske at jeg hadde det, og jeg misunte folk som jaget sine drømmer, misunte dem for å ha en lidenskap for noe som virkelig drev dem fremover. Så en dag så bestemte jeg meg for at jeg ikke trengte å ha en drøm å jage. Jeg bestemte meg for å finne noe jeg likte å gjøre og bruke det til å skape meg den hverdagen jeg ville ha. Og det var da jeg sa opp jobben min for å studere personlig trening.

Dette begynner å bli noen år siden, og mye har forandret seg siden den gang. Nå har jeg startet ett nytt firma og byttet beite helt. Import av spesial kaffe, med logistikk og salg, cupping og profilering av kaffe. Og igjen så får jeg høre at jeg er heldig som følger drømmen, som har funnet min nisje. Men det har jeg fremdeles ikke gjort, jeg fikk en mulighet og jeg tok den. Kanskje jeg kommer til å fortsette med dette resten av livet, kanskje ikke. Jeg kan virkelig gjøre en karriere i dette feltet, og det er et spennende yrke med masse reising og variasjon i hverdagen. Jeg lærer utrolig mye, og den erfaringen jeg har fått de siste to årene, er uvurderlig. Men jeg er en rastløs sjel, og jeg elsker nye ting, nye steder og nye begynnelser. Så om en ny mulighet dukker opp langs veien, så er det ikke utenkelig at jeg hopper på.

De to tingene som går igjen som det viktigste i livet mitt, er variasjon og kontroll i hverdagen. Jeg må styre min egen hverdag, ikke låse meg fast i en jobb jeg må gå til fast hver eneste dag, og jeg må jobbe med noe som utfordrer meg. Jeg trenger variasjon i både arbeid og lokasjon, derfor passer det ypperlig for meg med en jobb og livsstil som innebærer reising. for meg så er dette viktigere enn stabilitet og økonomisk trygghet, og derfor var jeg heller ikke redd da jeg den gang sa opp min faste stilling for å satse på et nytt yrke. Jeg har ikke angret en eneste dag, og jeg er ikke i tvil om at alle de valgene jeg har tatt, har fått meg til der jeg er i dag. Man trenger ikke en drøm for å skape seg den hverdagen man ønsker, man trenger bare å vite hva slags hverdag man faktisk vil ha.

😀 Helene

Tidenes Sankthans Bål

Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg var på en Sankthans feiring, og jeg hadde ingen planer om å gå i år heller før jeg ble invitert med på Åkrasanden i dag. Guttene hadde allerede vært på feiring i nabolaget sitt, og jeg var ikke lysten på å troppe opp på en fremmed feiring uten barn. Men da de hørte hvor dagens opplegg skulle være, så ble de med på Sankthans feiring nummer 2. Og det er jeg glad for.

Kveldens bål var lagt til den fantastiske lokale stranda her på Karmøy, og været var midt i blinken for strandfest. Det var fullpakket med mennesker som var kommet for å se på tidenes største Sankthansbål, og det skuffet ikke! Bålet var på høyde med et hus, og i det flammene begynte å bre seg nedover, så raste flere paller fra toppen og ned i sanden. Varmen fra bålet var helt enorm, og vi måtte flytte oss lenger og lenger bak.

Etter at spenningen over bålet gav seg, så lekte guttene i sanda, og mini vasset i vannkanten. Helt til han plutselig bestemte seg for å ta seg en dukkert, og sprang rett uti vannet. Det endte med en faceplant under vann, og det var slutten på kvelden vår. Det begynner å bli noen år siden jeg hadde en gutt på denne alderen, så jeg var ikke forberedt med skifteklær. Vi fikk uansett med oss det mest interessante, og guttene hadde en super kveld på stranda. Jeg krysser fingrene for at vi snart kan dra igjen, og neste gang med badeklær og håndklær.

😀 Helene

Første treningsøkt og sommerens treningsplaner

Så var det tilbake til treningssenteret og tunge vekter igjen. Jeg har hatt to økter siden jeg kom hjem, og bortsett fra en liten gitt som gjorde seg vrang, så gikk selve treningen meget bra. Jeg har trent jevnlig 3-5 ganger i uken hele tiden imens jeg har vært bortreist, men for meg så føles det som 3 måneder uten trening. Det sitter mentalt hos meg, om jeg ikke løfter tungt, så er det ikke trening. Og på en måte så stemmer det litt også. Hvis man ikke trener med en intensitet som utfordrer musklene, så vil man heller ikke få de gode resultatene.

 

Ukas to økter ble en “testøkt”, hvor jeg tok knebøy, utfall, pulliups og hengende benhev, bare for å teste ut styrken min i de tyngste øvelsene som jeg ikke har fått trent på i det siste. Jeg har nok ikke mistet noe av styrken min, men det trengs to-tre økter bare for å komme inn i riktig løftemønster igjen. Hver gang jeg har hatt ett opphold i tunge styrkeøvelser, så starter jeg forsiktig med lave vekter og langsomme repetisjoner de første øktene. Jeg vet hvor fort gjort det er å bli overivrig og hive på litt for mye, for så å få en strekk eller skade fordi kroppen ikke er forberedt på løftet. Jeg har, bank i bordet, aldri hatt en eneste treningsskade eller ubehagelighet på de 10 årene jeg har drevet med styrketrening. Og jo eldre seg blir, jo mer påpasselig er jeg med å forebygge.

I sommer kommer jeg til å fortsette i mitt gamle treningsspor med 3-4 styrkeøkter i uken, men jeg dropper å legge inn en eventuell 5te og 6te økt. Det tror jeg ikke kommer til å gå med alle guttene i hus, så får jeg heller ta det som en bonus hvis jeg klarer det noen ganger. Jeg har ikke bestemt meg for hvilket treningsprogram jeg skal følge nå, men jeg vet at jeg må gjøre noen endringer i det jeg fulgte før jeg reiste, så sannsynligvis så setter jeg opp et helt nytt program. Jeg har også utrolig lyst til å ta opp Yoga igjen, så muligens blir styrkeøkt nummer 4 byttet ut med Yoga. Jeg deler gjerne programmet mot med dere dersom det er av interesse! Hvordan ser deres trening søster ut? Har dere planer om å trene i sommer? Er det noen som er på på trening i lukket facebook gruppe? Kom gjerne med tilbakemeldinger om dere ønsker.

: D Helene