Så var det over

Så var det over. 2018, et år jeg virkelig ikke kan vente med å legge bak meg. Et år hvor jeg virkelig har fått erfare hva jeg er laget av. I fjor på denne dagen så satt jeg alene i stua med en nyfødt baby. Kikket på rakettene som ble skutt opp, røde, grønne og glitrende eksplosjoner. Med et lett hjerte og en glede over å komme tilbake til hverdagen uten en baby i magen. Lite visste jeg hva 2018 hadde å by på, og det er jeg glad for nå i ettertid.

Det er kanskje en eller to som vet endel, men ellers så har jeg valgt å ikke dele. Valgt å sette et skille på livet mitt i Afrika og livet mitt i Norge. For det finnes ikke et snev av mulighet for at noen fra denne verden vil forstå. Vil ha mulighet til å sette seg inn i hva livet utenfor bobla kan innebære. Og hva et hardt år faktisk kan bety. Kanskje en gang i femtiden vil det komme en bok om dette året, jeg har alltid hatt et ønske om å skrive bok. Men ikke før jeg har en grunn til å fortelle, og ikke før jeg klarer å formidle hele historien på en måte som gjør at dere klarer å se og føle det jeg har gjort.

Akkurat nå ligger jeg på samme plass i stua. Ny sofa, men samme vindu og samme raketter som lyser opp himmelen.  Forrige nyttårsaften er like klar som om det var i går. Jeg kan huske hva jeg tenkte, hva jeg følte. Til og med hva jeg hadde på meg. Resten av året er like klart, men på en eller annen måte uvirkelig. Det føles ikke ut som om det er mitt ĺiv.

Året som kommer skal bli annerledes. Nå vil jeg bare kjøpe fine ting, trene meg opp til drømmerumpa (som er på god vei allerede), og glede meg over alle de små, overfladiske tingene som vi er så heldige å kunne nyte her i Norge. Tenk at vi har det så godt at de største problemene våre er kroppspress og det at noen bruker tåpelig høye summer på en gåsedunsjakke. Vi er heldige som har så lite utfordringer at disse tingene blir til reelle problemer for folk. Jeg håper 2019 blir året hvor flere  jekker seg ned litt, slutter å overføle alt, og heller begynner å nyte at vi lever i et land og en tid hvor vi er frie, trygge og likestilte. Det føles kanskje ikke alltid slik ut for alle, men fy flate så heldige vi er!!

😀 Helene

Når 30 minutter er nok

Det har blitt lite oppdateringer og juleinnspo på denne bloggen i det siste. Men det betyr ikke at jeg har ligget på latsiden. Jeg har både shoppet og bakt mer i år enn det jeg har gjort de sist årene til sammen. Jeg mangler bare en sort så er jeg i mål med årets 7ende slag. Noen av disse skal jeg komme med oppskrift på, de som ikke bare er typisk julekaker. Jeg synes det er nok av oppskrifter ute å går på kakemenn og andre julekaker, så jeg ser ikke verdien av å dele det her.En annen ting det har blitt lite av denne måneden er frisk luft. Jeg har enda ikke vendt meg til kulda her, og helt ærlig så kommer jeg ikke til å gjøre det heller. Men, selvom jeg ikke orker å være lenge ute i det sure været her, så har jeg behov for litt frisk luft. Det vet jeg. Så jeg gikk til innkjøp av en lekker overtrekksbukse med matchende jakke for å tvinge meg selv til å ta en halvtime ute.

Og de 30 minuttene gjorde godt!! Jeg vet så inderlig godt at jeg er en person som trenger frisk luft og utetid. Men jeg finnes ikke motivert for å være utendørs når det er kaldt og vindfullt. Så jeg må tilrettelegge slik at jeg klarer å få en liten gåtur i hvertfall ettpar ganger i uka.  Det er kanskje ikke like koselig og friskt å være ute nå på vinteren, men det føles fantastisk ut å komme inn i varmen etter en liten tur ute. Er du ikke ening?

Helene

I mitt kjøleskap

Jeg er en matminimalst, og det bærer kjøleskapet mitt preg av. Når jeg er alene så er det mer eller mindre tomt, men når alle guttene er her, så tar vi en storhandel.  Og siden de alltid er her i helgene, så får jeg også tatt den gøyeste handelen. Hverdagskosten vår er veldig basic, men i helgene så er det rom for kos.


Noen ting har jeg alltid i kjøleskapet, imens noen ting er forbeholdt helger. Noe av innholdet er det bare guttene som spiser, imens noe er det bare jeg som spiser.  Av det innholdet som er mitt er følgende fast inventar:

 • mandelmelk/havremelk
 • ferskpresset appelsinjuice
 • oliven
 • ost
 • ferdigpose med wokgrønnsaker
 • druer og bananer
 • søtpotet
 • rødløk/purre
 • paprika
 • brokkoli
 • pose med woksaus

Disse tingene har jeg i kjøleskapet så og si til enhver tid. Da har jeg alt jeg trenger til alle måltider gjennom dagen. Selvfølgelig så spiser jeg ofte mye annet, men med disse basisvarene tilgjengelig,  så har jeg alltid det jeg trenger.

Til resten av gjengen så er det disse varene jeg alltid har tilgjengelig:

 • ost
 • melk
 • yoghurt
 • kjøttdeig
 • pølser
 • poteter
 • gulertot
 • egg
 • middagsglass
 • smoothiepose

Dette er altså bare det vi alltid har tilgjengelig, rett og slett for det er billige og enkle ting som holder seg godt i kjøleskapet, og som man alltid kan lage noe med.  Vi har også alltid en stor skål med frukt stående på kjøkkenbenken, og her har vi både mandariner, epler og pærer.

Til lillegutt så har jeg alltid ferdigmat i kjøleskapet, bare fordi det er greit å ha for hånden. Som oftest spiser han det samme som de andre guttene, eller jeg lager en egen middag til han.

Jeg synes faktisk at det er lettere å være kreativ i matveien når jeg har lite mat i kjøleskapet. Da må jeg rett og slett gå i gang med skikkelig matlaging fra bunnen av når jeg er sulten, istedenfor å ty til lettvinte løsninger. Jeg har faktisk overrasket meg selv noen ganger med hva jeg kan få til på et meget slunkent kjøleskap. Hva har du i ditt kjøleskap, og hva er dine matvaner?

😀 Helene

 

Den beste dagen i uka

Jeg liker mandager. Jeg våkner alltid grytidlig og har lyst til å sprette opp å komme igang med alt som skal gjøres. De første timene på mandags morgen går alltid med til å få unna alle mailer og telefonsamtaler jeg har utsatt uka før. Har jeg møter eller ærend, så legger jeg som oftest disse til mandager. Det gir meg slik en god følelse å starte uka produktivt, og jeg jo mer jeg har å gjøre, jo bedre føler jeg meg. 

Jeg prøver også å få til å trene, og jeg har en fast mandagsøkt som jeg virkelig digger. Det er en tung fullkropps økt, men den tar kortere tid enn mine andre økter så den er super på en travel mandag. I tillegg så er det en økt som får meg til å føle meg råsterk, så jeg får en pangstart på uka. I dag så er jeg så utrolig fornøyd med alt jeg har oppnådd, og hele denne uka ligger an til å bli travel og produktiv. 

Men det eller beste på mandager er når alle gjøremål er ferdige, leiligheten skinner, og jeg kan sette meg ned med min daglige dose koffein. Jeg simpelthen elsker kaffe, det er den som får meg opp om morgenen, og det er den som får meg gjennom dagen. Faktisk så begynner jeg å glede meg ril morgenkaffen allerede når jeg legger meg om kvelden. Ha ha er det noen andre som er like avhengige som meg? Jeg prøver stadig å kutte ned på kaffe, men egentlig så har jeg ikke gode nok argumenter for meg selv til å gjøre det. For det er jo egentlig ikke usunt, det er bare det at det blir litt for mye. Hva er dine tanker om å drikke mye kaffe, og hvor mye synes du er for mye? 

:D Helene 

Pasta Carbonara med cottage cheese

Da jeg var i Zambia for et par uker siden så laget jeg pasta carbonara for aller første gang. Kjøleskapet vårt var rimelig tomt, og jeg måtte Google oppskrifter med de få ingrediensene jeg hadde. Da dukket det opp en enkel oppskrift på pasta carbonara  med cottage cheese, og selvom jeg aldri hadde smakt noen av delene før, så bestemte jeg meg for å prøve. Jeg ble kjempepositivt overrasket, og kan ikke skjønne hvorfor jeg aldri har prøvd dette her før! 

Vel tilbake i Norge så ville jeg lage denne retten til guttene, og ikke minst dele oppskriften med dere. Hele middagen er laget på under 30 minutter, og ikke koster det nye å lage heller. Dette kommer garantert til å bli en gjenganger hos oss! 

Til ca 4 porsjoner trenger du: 

 • 1 beger cottage cheese
 • 3 store egg 
 • 300 g bacon
 • 400 g spagetti 
 • 2 dl parmesan (eller lignende ost) 
 • grovkvernet salt og pepper 

Start med å koke opp vann til pastaen, og tilbered etter anvisning på pakken. Rasp parmesanen på den fine siden av rivjernet. Ha i en skål og spar til senere. Bland sammen egg og cottage cheese i en bolle, og miks til en glatt røre. Tilsett litt salt og pepper. Skjær baconet i små strimler, stek det sprøtt, og sett det så til siden. 

Når pastaen er ferdig heller du av vannet over et dørslag. Ha spagettien tilbake i gryta, og sett på platen på lav varme. Ha i baconet og eggeblandingen, og rør alt godt sammen i gryta. Etter ca 2 minutter blander du halvparten av parmesanen i,fortsett og rør i ca 1 minutt til, eller til eggeblandingen har ønsket konsistens. Ikke la det stå så lenge at det skiller seg.

Serveres rykende varm, med et dryss parmesan og nykvernet salt og pepper. 

:D Helene

 

Treningsuka som gikk

Hei alle sammen. Håper dere har en strålende fredag! Her venter jeg fremdeles på å få MacBooken min tilbake, og jeg mistenker at jeg må vente lenge. Jeg har ringt og purret på dem, men enda ikke fått svar på hvor lang tid reparasjonen vil ta, eller hva som er galt. Så jeg får smøre meg med tålmodighet og fortsette å blogge fra telefon. 

Denne uka har ikke treningen gått helt som planlagt. Jeg har vært forkjølet, og energien er enda ikke helt på plass. Så jeg har minket litt på vektene denne uka for å ikke utmatte meg på trening. Det har ikke vært noe problem å trene sålene jeg ikke har kjørt meg til utmattelse, men heller holdt litt tilbake. Ved behov så har jeg også økt pausene i mellom hvert sett.  

Jeg har hatt fire økter til nå denne uka, tre av dem er faste styrkeøkter som jeg har fulgt det siste året. Program finner du HER. To dager i uka trener jeg litt som jeg føler for, som oftest en ben/rumpe økt og en med tunge overkropps øvelser (pullups,dips osv). Ettersom jeg ikke ville trene for tungt, så buttet jeg ut overkroppsøkten med en kjempegøy og litt alternativ treningsøkt som kalles Barbell Complex. Har du hørt om det før? 

Jeg fikk dessverre ikke filmet eller tatt bilder idag, så jeg vil vente med å dele denne økta til jeg får har med kameraet. Det er ikke så lett å få til nå som lillegutt kryper rundt i styrkesalen. Og de gangene det er barnepass så er det så fullt på trening at jeg ikke føler for å posere. Men, jeg planlegger å få det til i løpet av neste uke! Foretrekker dere film eller bilder av øvelsene? 

:D Helene

 

Vegansk grønnsakssuppe og krydderbrød

Denne suppa her er bare den beste og enkleste du kan lage. Fylt med sesongens ferske grønnsaker, stappfull av kraft og vitaminer, og minimalt med kalorier. Nystekte kuvertbrød smaker helt himmelsk til denne suppa, og her gir jeg dere oppskriften på begge to! Begynn med å sette brøddeigen, og imens den hever, så går du i gang med suppa. 

Til 1 stor gryte trenger du: 

 • 3 poteter 
 • 1/2 kålrabi (stor)
 • 1/2 søtpotet
 • 2 gulrøtter
 • 1 pakke sellerirot (ca 150-200g) 
 • 1/2 blomkål
 • 1/2 brokkoli
 • 1 liten rødløk
 • 1 purre 
 • 1 boks kikerter 
 • grønnsaksbuljong 

Skrell alle grønnsakene og skjær dem i passelige terninger. Ha alt utenom brokkoli, blomkål og kikerter i en stor gryte, og fyll på med vann til grønnsakene er dekket. Kok opp og la det småkoke i 20-30 minutter. Ha resten av ingrediensene oppi, og kok i 10-15 minutter til.

Til Kuvertbrød trenger du: 

 • 25 g gjær
 • 2 dl vann
 • 1 ss olje
 • 3 dl grovt mel (havre/grov hvete etc)
 • 2 dl hvetemel
 • 2 ts krydder (oregano, basilikum,rosmarin e.l)
 • 1/2 ts salt 

Ha tørrgjær, mel og krydder i en bolle og bland godt sammen. Tilsett fingervarmt vann med olje og elt til en glatt og fin deig. Sett til heving til dobbel størrelse. 

Del deigen i like emner (tror jeg fikk 10/12). Form dem til avlange pølser og legg dem på et stekebrett. Jeg trykker dem litt ned med fingrene slik at de får fine striper på toppen. Stek i 10 minutter på 200 grader, og server rykendes varme sammen med suppa.

😀 Helene

Trening i mørketiden

I denne mørketiden med energien på bånn så kan det være tungt å komme seg på trening. Men desto viktigere er det å faktisk gjennomføre. Trening gjennom den mørke vinteren kan holde depresjoner unna, og gi påfyll av etterlengtet energi.

Sliter du med dørstokkmila resten av året, så kommer du garantert til å slite nå også. Det finnes alltid mange unnskyldninger for IKKE å trene, men også like mange unnskyldninger FOR å trene. Noen finner et problem for hver løsning, mens andre finner en løsning for hvert problem. Velg hvilken side du vil stå på, og om du enda ikke har valgt sistnevnte, så skal jeg hjelpe deg i gang! 

 • Jeg har ikke tid.

Jo det har du! Sjekk statistikken på iPhonen din, og se hvor mange timer du bruker i gjennomsnitt på den. Her kan du garantert kutte ned. Alternativt se 1 TV serie mindre hver kveld. 

 • Jeg er så sliten etter jobb.

Såklart du er, jobbing kan være mentalt krevende, og hjernen er sliten etter en lang dag. Men trening vil gi deg overskudd.  Du har altttid godt av en tur i frisk luft, en løperunde hvor det måtte passe, eller en styrkeøkt hjemme eller på trening. 

 • Jeg vet ikke hva jeg skal trene og hva som er best.  

Det gjør vel ingenting? Vi må alle begynne en plass. Begynn med noe du tror du kan, spør om hjelp, let på nett etter informasjon og inspirasjon. Etterhvert så vil du lære mer, og du kan stake ut din egen vei basert på interesse og ønske om målsetning. 

Ser du? Der det finnes en unnskyldning finnes det også en løsning. Og om du trenger et lite sprek i baken, les DETTE innlegget med masse motivasjonstips! 

😀 Helene 

Når stuen skal innredes

Jeg er egentlig ikke noe spesielt interiør interessert, men jeg liker å ha det fint rundt meg og jeg liker ting som er av god kvalitet. Og nettopp det siste er hovedgrunnen til at jeg har falt pladask for møblene fra Bolia. Jeg har jo sett bilder av møblene deres mange ganger, og helt ærlig så syntes jeg ikke de så nevneverdig bedre ut enn møblene fra rimeligere kjeder. Men etter at jeg besøkte butikken deres for første gang, så endret det seg totalt. Det var ikke som å gå inn på IKEA hvor man blir skuffet over at møblene ser så simple ut i virkeligheten, her var det heller motsatt. 

På Bolia så er ikke møblene laget av tynne sponplater som nærmest drysser fra hverandre når man skal skru dem sammen. Det er solide møbler laget av kvalitetsmateriale, og de ser både moderne og eksklusive ut. Jeg kunne lett ha flyttet en av disse utstillingene rett inn i leiligheten min, det eneste problemet hadde vært å velge hvilken stue jeg ville hatt. Okei, nå høres jeg ut som en Bolia reklame, men det er ikke greia altså. Jeg bare liker butikken veldig veldig godt, og det er så min stil alt de har. 

Og det er faktisk litt av problemet nå. Jeg klarer ikke helt å velge hverken sofa eller stuebord, skal jeg ha mørkt eller lyst? Tre eller marmor? Hva er mest praktisk og hva kommer jeg til å like best om 5 år til? I tillegg så har jeg vinduer og ikke vegg bak sofaen min, så jeg kan ikke innrede akkurat slik som bildene ser ut. Hvilket jeg ser på som en ulempe, jeg liker ikke å måtte ta så mange små avgjørelser på innredningsfronten, jeg ville gjerne hatt et show home innredet av noen andre. Med et og annet innspill fra meg.  Uansett, jeg nyter prosessen med å kunne velge ut møbler som passer inn i leiligheten, og det er bare til å smøre seg med tålmodighet, så er nok alt på plass snart. Hva synes dere? Hvilken stil likte dere best her? 

😀 Helene 

The cold got me like…

I tillegg til å ha en ødelagt MacBook, så er jeg også tenkelig forkjøla. Det er overhodet ikke ofte jeg blir syk, men klimaendringen fra tørre 35 grader og sol til våte og vindfulle 0 grader har satt sine spor i form av en veldig plagsom influensa. Jeg har hatt verkende muskler, et blytungt hode og rennende nese den siste uka, og denne helgen har det toppet seg. Bortsett fra en lettere treningsøkt så har jeg prøvd å ta det ganske med ro, men det er lettere sagt enn gjort.

Nå kjennes det imidlertid ut som om forkjølelsen slipper taket, og jeg håper på en sprek og produktiv mandag. I tillegg så håper jeg på gode nyheter på datafronten fordi jeg trenger virkelig innholdet på den harddisken tilbake igjen. Faktisk så er det nye som er til reparasjon når jeg tenker meg om… Bilen har ikke gått igjennom EU kontrollen så den har tine til verksted, mitt nye kunstverk viste seg å ha hakk i ramma, så den er inne for omlegging til ny ramme, og jeg har endelig funnet en godkjent gullsmed som kan sette sammen forlovelsesringen min.

Vel, jeg får tenke som så at det er mange ting som kommer tilbake til meg, og det i en bedre form enn sisik jeg hadde dem.! Gode ting venter meg! Men nå venter også sofaen meg, og så snart gutta er i seng så skal jeg sove av meg resten av denne here kulde influensaen. 

😀 Helene