Ting jeg liker

Jeg skryter av hvor fantastisk hverdagen her i Zambia er, men generelt sett så er det egentlig et høl hele landet. Selv om vi kan leve godt og uavhengige her, så må vi daglig håndtere et korrupt system som er basert på uærlighet, bestikkelser og rent tyveri. Jeg prøver så godt jeg kan å ikke la det påvirke meg, og ikke la mine erfaringer fra Afrika farge bloggen min, så her kommer heller et innlegg med noe av det jeg liker med landet. 

 • Jeg liker å se soloppgangen og solnedgangen. Det er en helt unik opplevelse, ulikt noen soloppgang/nedgang jeg har sett i noe annet land tidligere. 
 • Jeg liker bakgrunnslydene. Det er en konstant bakgrunnsstøy av gresshopper, fugler, Christmas beatles og andre insekt, og denne lyden er det jeg savner aller mest når jeg er hjemme i Norge.
 • Jeg liker å slippe husarbeid. Det er ikke til å stikke under en stol at det er helt fantastisk å slippe unn alt som heter husarbeid for noen måneder i året. Selvom klærne jeg bruker her er ulekre farmklær, så er de nyvaskede og nystrøkne hver eneste dag. 
 • Jeg liker det store, åpne landskapet. Afrika er stort, massivt stort, og her kan man stirre ut i evigheten om man vil.
 • Jeg liker å kjøre Pickup. Kjøreturene rundt på gården i en sliten gammel pickup har blitt en av mine avkoblingsrutiner. Med tre hunder på lasteplanet, lillegutt på fanget, og en støvsky virvlende rundt dekkene. 

Vel, det var det jeg kom på for i dag! Neste innlegg kan kanskje handle om alt jeg savner når jeg er her? Nå er det straks kveld, og imorgen går turen inn til Lusaka igjen. Jeg vet ikke hvor lenge vi blir borte denne gangen, men jeg skal prøve å oppdatere bloggen i mellomtiden. 

😀 Helene 

Jobb, reise, trening og hverdagsliv

Det har blitt en stund siden siste innlegg nå. Det er så mye som skjer hele tiden her, og jeg har måtte legge vegg alt av tanker om sosiale medier og bare fokusere på det som er nødvendig å få gjort. Det å drive en bedrift av den størrelsen som vi har er mye arbeid, og for meg så er det til tider veldig utfordrende da alt er helt nytt. Jeg holder på å ta over bokføring og regnskap, og det er en massiv jobb i seg selv. I tillegg til det så foregår alt på engelsk, med to forskjellige utenlandske valutaer, og i et felt jeg overhode ikke har peiling på, farming i Afrika. 

Heldigvis så har jeg en vanvittig god læremester, ei som er selvlært og driver en av Zambias aller største farming bedrifter. Der har vi vært den siste uken, og det er en lang 5-6 timers kjøretur unna gården vår. Med alle ærendene vi har på veiene, så har det endt opp med å bli en 12 timers kjøretur hver vei. Er det en ting jeg har lært her, så er det at alt i Afrika tar tid. 

I tillegg til å drive regnskapet, så tar jeg meg også av markedsføring og salg av kaffe inn til Skandinavia. Dette er også en stor jobb på et helt nytt felt, og det er tidkrevende og tungt å sette seg inn i. Jeg har lært meg å bruke Excel (enda et lite prosjekt i seg selv), satt meg inn i import og eksport regler, både inn til Norge og også det mer kompliserte regelverket her i Zambia. Jeg har solgt og sendt avgårde mitt første lass med kaffe, og jeg har fått min første kontrakt for neste sesongs salg! Det gir en vanvittig mestringsfølelse, og jeg trives mye mer i rollen som forretningskvinne enn det jeg har gjort noen annen plass. Dette er en mulighet jeg aldri ville fått noe annet sted, og jeg er 100 prosent fokusert på å gjøre en god jobb. 

Jeg har derfor ikke hatt overskudd til å tenke på bloggen engang, men jeg vil ikke legge den fra meg helt, for det vet jeg at jeg kommer til å angre på. Jeg trives tross alt fremdeles med å skrive her, og når jeg kommer tilbake til Norge så blir det lange kvelder hvor jeg har all mulighet til å pusle med blogging. 

😀 Helene

 

 

Kremet bærsmoothie

Smoothie er sjelden kost hernede, men jeg har vært så heldig å ha besøk som har tatt med seg både jordbær og blåbær. De gikk rett i frysen, så jeg har hatt frukt til å lage smoothie med. Det er også sesong for bananer, så de har jeg en overflod av for tiden. De siste dagene har vi derfor hatt smoothie eller smoothiebowls til frokost, og det har vært en etterlengtet treat. Frukt og smoothies er uten tvil det jeg savner aller mest når jeg er i Zambia.

Uansett, jeg nyter de dagene hvor vi kan lage oss smoothie, og ingrediensene vi har brukt er:

blåbær

jordbær

2 små bananer 

ananasjuice

gresk yoghurt

Alternativt så har jeg byttet ut blåbærene med papaya og ananasjuice med grapefrukt juice. Nå er det dessverre tomt for både blåbær og jordbær, så jeg må starte jakten på nye bær og frukt som kan fryses. Vel, det va godt så lenge det varte!

😀 Helene 

 

Lørdagsøkta

Hei alle sammen! Håper dere har hatt en fin helg. Vi måttet å handle litt i går fordi vi var tomme for mat, og da går det som regel en hel dag. Det er i overkant av to timer til nærmeste “supermarked”, og der finner vi ting som toalettsaker, pasta, ris og mel og det viktigste man trenger til huset. De har også et brukbart slakteri hvor vi legger inn månedlige bestillinger på kjøtt, og et lokalt meieri som tar imot bestillinger på utvalgte varer. Og om dere lurer, jeg spiser så og si ikke kjøtt eller meieriprodukter hjemme i Norge, men her så er det ikke så mye annet å velge i. Man får et helt annet perspektiv på kosthold når man ser hva de egentlige utfordringene er, så jeg har et veldig annet syn på kosthold nå. Mer om det kommer i et senere innlegg. I dag vil jeg rett og slett bare dele dagens treningsøkt med dere. 

Ettersom sola er så ufattelig sterk her, klarer jeg ikke å trene så lange økter. Hovedfokuset mitt er på underkroppen, fordi det er her jeg trenger mest belastning for å få resultater. I dag kjørte jeg en ren benøkt med supersett for samme muskelgruppe. Øvelsene var:

A1) Sumo knebøy med 20 kg kettlebell 12*3

A2) Knebøy med strikk 10*3

B1) Markløft med 20 kg kettlebell 12*3

B2) Ett bens markløft med 8 kg kettlebell 10*3 (på hvert ben)

C1) Splittbøy med 20 kg kettlebell 10*3 (på hvert ben)

C2) Utfall med pump 10*3

D) Pistol squats I TRX 6*3 (på hvert ben)

Forskjellen på splittbøy og utfall er at på førstnevnte så stiller du deg i utgangsposisjonen og gjennomfører alle repetisjonene uten å flytte deg ut av posisjonen. På utfall så flytter du beinet frem for å gjennomføre en repetisjon, og flytter det tilbake før du gjentar. Her kan du velge om du vil ta annethvert ben for hver repetisjon, eller utføre alle på samme benet før du tar neste. Håper det var en forståelig forklaring på forskjellen på øvelsene. 

😀 Helene

En god start

De siste dagene har jeg begynt å komme inn i en veldig fin dagsrytme. Det var for mye dødtid i morgentimene, så jeg fant ut av at jeg måtte gjøre noe med dette for å føle meg litt mer produktiv. Så jeg fremskyndet frokosten med en time, fra kl 8 til 7, og la inn en morgentur. Fra kl 6-7 så sitter vi som regel ute og drikker kaffe og planlegger dagen. Når klokken nå er 8 på morgenen, så er jeg ferdig stelt (så stelt som jeg kan være på bygda i Afrika da), ferdig spist, fått meg en gåtur, og lillegutt er klar for sin første formiddagslur. Så fort han sovner er det kontortid for meg. Det blir mange timer med hodet foran dataen, så da er det herlig å få startet dagen med en gåtur. 

Jeg er et skikkelig A menneske, så jeg elsker å være produktiv på morgenen. Det er da jeg tenker klarest, har mest energi og generelt sett har lettest for å være positiv og produktiv. Og om jeg har fått unna de viktigste tingene som skal gjøres innen kl 12-13 på dagen, så gjør det meg ingenting om resten av dagen blir rotete eller tullet bort. En god start er lik en god slutt. 

Jeg prøver også å få inn en liten gåtur i 5-6 tiden på kvelden, men det er ikke så ofte det faktisk blir gjennomført. Når jeg får det til, så blir jeg belønnet med en helt fantastisk nydelig solnedgang. Men, solnedgang eller ei, med disse omgivelsene så blir enhver tur når som helst på dagen til et lite eventyr.

 

😀 Helene

7 dager, 5 økter

Her kommer fullt treningsprogram for denne uken til dere. Det er totalt 5 økter med både fullkroppsøkter, mageøkt, cardio og beintrening. Alle øktene kan gjennomføres med lite utsyr, og gjerne hjemme eller utendørs. Verktøyene jeg har brukt på disse øktene er kettlebell og manualer, men du kan gjerne bytte ut til andre vekter dersom du tener på treningssenter, eller det du har for hånden dersom du trener hjemme. 
 
Dag 1
Fullkroppsøkt med kettlebell. Her trenger du 2 kettlebells med en vekt som du vil klare å løfte over hodet. Har du tilgang til forskjellige vekter, kan du gjerne velge vekt etter øvelse. Selv så gjennomførte jeg hele økten med 2 kettlebells på 8 kg. 
 
 
Dag 2
Hjemmecardio. Kort økt med høy intensitet. Tilpass antall minutter til å passe din form. Du kan også oppjustere/nedjustere antall repetisjoner etter formen din, men husk at det skal være tungt! 
 
yg34Nn0GXSc
 
Dag 3 
Fullkroppsøkt uten vekter. Høyt totalt repetisjonsantall. Om ønskelig kan mange av øvelsene også utføres med vekter. Legg inn pauser der du trenger, selv så kjørte jeg i sett på 10/20 repetisjoner med 2 minutters pause mellom sett. Øvelsene er som følger:
 • 100 sideutfall
 • 50 pushup til renegade row
 • 100 hoppende utfall 
 • 50 dips
 • 100 knebøy bred/smal med hopp
 • 100 Toe to Hand
 • 100 Table Bridge med benstrekk
3SkW5dbH_a0
 
Dag 4
 
Ren mageøkt i tabata format. Her er det lagt opp til 40 sek jobb og 20 sek pause, men øk gjerne til 60 sek jobb dersom det blir for lett. 
 
WXYjKSBI1AY

Dag 5

 
Underkroppsøkt for rumpe og bein. Kombinasjon av vekter og spenst gir deg en super besøkt som svir! Selv så brukte jeg manualer på 6 kg hver, men økten kan med fordel gjøres på et treningssenter med tunge vekter. 
 
4EAOZJHinho
 
Hva synes du om dette innlegget? Kommenter gjerne dersom du ønsker at jeg skal legge ut flere videoøkter her på bloggen. 
 

😀 Helene

 

Skitne føtter og aktive dager

Norge er et av verdens beste land å oppdra barn i. På papiret. Men i praksis så er ikke det helt sant, i hvertfall ikke for en free spirit som meg. Og definitivt ikke for små, viltre gutter. Mini sin hverdag hernede består i jage etter hundene, krype rundt på bakken å spise jord, kjøre pickupen rundt åkrene, og leke med sprinklene som vanner kaffen. Når ettermiddagen kommer får han kveldsbadet sitt ute på gressplenen. Med de små, lubne føttene svarte av jord og sand, så trengs det et langt bad for å få de rene. Leggene er oppskrapte av det tørre gresset han kryper rundt i, men størrelsen på smilet hans avslører at det ikke plager han. Når kvelden kommer er utmattelsen total, og han sover glatt i 12-13 timer helt uten avbrudd. 

For meg så er det en herlig avveksling å være mamma i et annet land. Det er både avslappende og sosialt på en måte vi ikke har det hjemme i Norge. Her er det ingen jantelov eller sosiale normer som hemmer deg i hverdagen, ingen mammapoliti, og ingen mobbepoliti. Her er folk av den holdningen at du selv vet hva som er best for deg og dine, og det er forventet at du tåler en trøkk. Samfunnet her er bygget opp på en helt annen måte, det er et familiesamfunn hvor alle stiller opp for hverandre på tross av landegrenser. Det er bare så annerledes, at jeg må skrive en hel avhandling for å virkelig forklare. Men imens dere venter på den, så kan jeg i hvertfall prøve så godt jeg kan å gi dere et innblikk i et liv utenfor Norge. Når det er sagt, jeg trives greit i Norge også, det er bare det at det blir for snevert for meg. 

Nå skal jeg bare spise en rask frokost, så skal jeg ned til kaffe åkeren hvor vi holder på å plante ut 20 nye hektar med kaffe. Det er fremdeles kokvarmt her, men heldigvis så er det en god vind i dag som gjør det overkommelig å være ute. Ellers holder vi på å bygge et nytt hus med en fantastisk utsikt med solnedgang, jeg skal få tatt noen bilder og fortelle dere mer om husprosjektene våre. Håper dere alle nyter høsten og høstferien som står for døren.

😀 Helene

Mac and cheese med en spennende vri

Er du glad i mac and cheese, så kommer du garantert til å elske denne retten! Det er en kremet butternut pasta, fyldig, mettende og helt fantastisk god. Det er også en suveren måte å få i barna litt ekstra grønnsaker på, og for denne her kommer garantert til å falle i smak hos de minste også. Denne oppskriften holder til 4-6 personer, og du trenger:

 • 1 medium/stor butternut (de selger i de aller fleste dagligvareforretninger) 
 • 360 g fullkornspasta
 • 2 dl grønnsaksbuljong 
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 liten løk
 • en klype muskat
 • 1 dl revet parmesan

 

 • Del butternuten I store biter og kok den i ca 15-20 minutter. Ha den så over i en bolle.
 • Ha i pastaen i vannet fra butternuten, og kok etter anvisning på pakken. 
 • Ha butternut, buljong og salt og pepper i en blender, og kjør til en tykk, glatt saus. 
 • Stek løk og hvitløk i en panne, tilsett krydder, og ha så butternut sausen i. 
 • Bland inn pasta og parmesan.
 • Smak til med krydder, og server.

Butternut er en gresskartype som de selger i de aller fleste dagligvareforretninger. Den ser ut som en stor, oransje pære, men jeg er ikke sikker på hva den heter på norsk. Dersom du ikke får tak i butternut, så kan den byttes ut med oransje søtpoteter. Disse er ganske like både i smak og konsistens. Lik og del dersom dere er fornøyde med oppskriften.

 

😀 Helene

oppskrift,vegetar,kremet butternut pasta

Lite utstyr: Slik legger jeg opp treningen

Treningsuka mi ser totalt annerledes ut når jeg er i Zambia enn det den gjør når jeg er i Norge. Jeg prøver fremdeles og holde antall økter til minst 4-5 i uken, og det går bra så lenge vi er på gården. Når vi er ute å reiser, går det fort noen dager helt uten trening. Utstyret jeg foreløpig har på gården er en TRX slynge, to kettlebells på 8 og 20 kg, pluss en manual med vektskiver på totalt 10 kg. Ikke så mye å velge i med andre ord. Så en typisk treningsuke for meg kan nå se slik ut:

Mandag: Fullkroppsøkt i supersett med kettlebell og egen kroppsvekt

Knebøy m/20 kg KB/Armhevinger

Utfall m/20 kg KB/Dips

Sumo markløft m/20 kg KB/Skulderpress m/8 kg KB

Liggende benhev/Dynamisk planke

Onsdag: Sirkeløkt bein/rumpe 4-6 runder

Markløft m/20 kg KB

Glute bridge m/strikk

Sumo knebøy m/ 20 kg KB

Glute bridge m/strikk

Utfall m/ 20 kg  KB

Gaute bridge m/strikk

Torsdag: Overkroppsøkt med 8 kg kettlebell og egen kroppsvekt

Stående roing/Renegade Row

Sittende skulderpress/Triceps armhevinger

Vertikal roing/Fulle situps m/8 kg KB

 

Lørdag: Beinøkt med vekter og spenst

Sumo knebøy m/20 kg KB/Lengdehopp

Ett bens strakmark m/8 kg KB/Hopende utfall

Sumo Markløft m/20 kg KB/Froskehopp

Om jeg har en 5te økt i uken, så blir dette en typisk “roteøkt” hvor jeg bare gjør litt av de øvelsene jeg vil. Typisk plyometriske armhevinger, knebøy, bulgarske splittbøy og mage, eller en ren mageøkt + stretching. Frem til nå har dette funket bra, og helt ærlig så kan jeg ikke se at jeg har mistet muskelmasse. Belastningen er ikke i nærheten av hva jeg normalt sett trener med, men ettersom dette er “ny” trening for kroppen min, så responderer den bra på opplegget. Har du noen gøye økter jeg kan teste ut? Tar gjerne i mot forslag!

😀 Helene

Hiking til Kundalila Falls

Helgen som var levde opp til forventingen som en av de beste helgene til nå i Zambia. Vi hadde besøk av et vennepar med en liten gutt på samme alder som vår mini, og hele helgen gikk med til kos og eventyr. Bare 1 times kjøring fra gården vår, så ligger de spektakulære Kundalila Falls. Det er et stupbratt fossefall på 80 meter, og jeg hadde på forhånd sett både bilder og videoer av mesterverket. Men bildene levde ikke opp til virkeligheten på denne plassen, og jeg ble mektig imponert over hvor vakkert det faktisk var. 

Toppen av fossefallet. Vi står helt ved enden, rett foran oss går fjellveggen loddrett ned.

Gåturen startet helt fra toppen av fossefallet, og noen partier gikk man langs en smal sti hvor det var 80 meter ett ned. Men etter noen dødsfall de siste årene, så hadde de heldigvis fått opp et gjerde der, så det var ikke utrygt å gå der seg med en baby. Turen ned var bratt som bare det, og da vi nærmet oss bunnen var jungelen tett og dekket for utsikten til fossefallet. Ikke før man kom helt ned kom fossen til syne igjen. 

Det som gav meg den mest positive overraskelsen, var det at man kunne bade i kulpene ved bunnen av fossen. Vannet var kaldt som en tidlig norsk sommer, men i over 35 grader i sola, var det en herlig nedkjøling. Og følelsen av å svømme i bunnen av den fossen, med ravner og falker sirklende over hodene våre, var helt magisk. Norsk natur er helt fantastisk, men det er noe annet å kunne oppleve helt nye landskap på et helt fremmed sted.

😀 Helene