Farmer Frue

For en uke! Det er travelt å være Farmer frue, i hvertfall når man driver i så stor skala som det vi gjør. Jeg har så smått begynt å ta over jobben med accounting, og jeg jobber med å markedsføre og selge neste års kaffe avling. Det er så utrolig spennende og lærerikt, og jeg trives med å endelig kunne utfordre hjernen min igjen. Jeg har savnet å gjøre noe med litt mer tyngde, og det har jeg virkelig fått nå. 

Kaffetrærne ser helt fantastiske ut i år, og det kommer til å bli en stor produksjon til neste år. Det jeg gleder meg aller mest til, er å få sendt noe av kaffebønnene til Norge, slik at jeg kan selge og markedsføre i et miljø jeg er kjent med. Det kommer til å bli så fantastisk når jeg kan få venner og bekjente til å drikke kaffen som vi dyrker på vår egen gård. Jeg er virkelig helt i hundre over denne muligheten til å jobbe med noe så spennende som dette. 

Denne uken har vi igjen vært halve Zabia rundt, først i Lusaka i noen dager, så til Kabwe, derifra til Mkushi for en natts overnatting, og til slutt tilbake til gården. Her fikk vi besøk av noen venner, og vi drop på hiking til de mest spektakulære fossefallene jeg har sett til nå. Jeg gleder meg til å vise dere bildene fra den turen. Resten av søndagen nå blir det jobb i fra sofaen imens jeg venter på at vannet vårt skal komme tilbake så jeg kan ta meg en dusj. Ha en fin søndag alle sammen. 

😀 Helene

Overkroppsøkt som krever minimalt med utstyr

Her om dagen delte jeg en full overkrpopsøkt med dere på Instagram. Jeg har dårlig nett hernede og jeg sliter med å få lastet opp videoer, så dere som vil se video av denne økten, kan sjekke ut instaen min på “frkenfresh”.

Økten trener hele overkroppen, både mage, bryst, skuldre og øvre rygg, og gjennomføres ved å sette to og to øvelser sammen i supersett. Gjennomfør 10-15 repetisjoner og 3 sett av hver øvelse. 

 • A1) Vertikal roing 
 • A2) Renegade Row 
 • B1) Sittende skulderpress
 • B2) Smale armhevinger
 • C1)Stående roing
 • C2) Kettlebell situps

Selv så brukte jeg en kettlebell på 8 kg til disse øvelsene, men manualer eller lignende kan også brukes. Den tyngste øvelsen vil fr de fleste være sittende skulderpress, og her må du kanskje justere vekten ned litt. Renegade Row kan utføres helt uten vekter da dette er en ganske krevende øvelse for de fleste, og armhevinger kan gjøres på knær. Eller du kan kjøre denne økten på et treningssenter og bruke stang og tyngre vekter dersom du ønsker å gjøre treningen tyngre. Uansett så skal jeg love deg at den tar godt! God trening..!!!

😀 Helene

Piknik ala Afrika

Vi har en liten, u-utviklet gård en times kjøring unna der vi bor, og den har vi planer om å selge. Så da vi hadde besøk fra Sør Afrika her om dagen, så ville de gjerne se på den. Og siden jeg selv ikke hadde sett plassen før, så ble jeg og lillegutt også med. Det rant en nydelig elv gjennom deler av tomten, og her tok vi en rastepause for å nyte utsikten. 

Dette er ikke vår bil, men uten unntak så kjører alle hvite afrikanere store, hvite firehjulstrekkere. Og det er ikke så rart når du ser hvordan vi kjører av “veiene” og rett inn i skauen. Som jeg har nevnt tidligere så er ikke infrastukturen her tilstrekkelig, så størsteparten av tiden på veiene er offroad eller på humpete gjørmeveier. En stor og sterk bil er et absolutt must her, og når regnsesongen setter inn så forstår man i hvertfall hvorfor firehjulstrekk er nødvendig. 

Et teppe under et tre er alt lillegutt trenger for å være fornøyd. Han finner seg tilrette utendørs på en helt annen måte en inne, og så snart han begynner å gå så kommer han til å springe avgårde og aldri komme inn igjen. For en gutt og vokse opp på en gård som det vi har, må være en absolutt drøm. 

Selv så synes jeg det er herlig å komme meg litt vekk fra gården for å utforske. Dit er flere plasser i området jeg har lyst til å besøke, blant annet noen helt nydelige fossefall en halvtimes kjøring fra gården vår. Men jeg er ikke så gira på å legge i vei alene, og helst skal ikke jenter gjøre det i denne delen av verden. Det er ikke det samme som i Norge at jeg kan google meg frem til en tursti eller fjelltopp, hive meg i bilen og legge ut på tur. Her må jeg gå med noen som er lokalkjente og vet hvordan Afrika fungerer, ellers så kan det fort by på ubehageligheter. Etterhvert så kommer jeg nok til å bli trygg nok til å kunne utforske enkelte ting alene, kortere kjøreturer eller gåturer som ligger innenfor gårdens grenser.  Men frem til det så venter jeg heller til mannen kan være med, så føler jeg meg i hvertfall trygg.

😀 Helene

A spot in the sun

I mens høststormene raser over Norge, nyter jeg min stille tilværelse i solsteika på en gård i Afrika. Og nordmann som jeg er, så skal soltimene utnyttes til det fulle. Jeg er ikke ute i sola hele dagen her, det blir altfor mye. Men når jeg skal ha kaffepausen min eller trenger en time out, da vil jeg gjerne nyte den i sola. Tradisjonelt her så blir alle sitteplasser plassert i skyggen, og det er her besøket vårt ønsker å sitte. Men nå synes jeg det var på tide med en skikkelig koseplass i sola. 

Så jeg fikk kokken og gartnerne til å ta en rundtur i hyttene våre for å hente ut de møblene jeg ville bruke. Ettersom det er tørketid de neste månedene så kan vi fint la møblene stå ute. Men, etter et par dager så ser jeg at de må dekkes til over natten, for her blir alt skittent av det røde støvet som fyller lufta. Verandaen vår er diger, så til og med to sittegrupper dekker bare en tredjedel av den. 

Det viste seg uansett å være en meget god ide å lage en utestue i sola. Vi har nemlig brukt plassen flittig, både morgenkaffe og middag inntas herute. Mdidaggen her er aldri før i 7-8 tiden, og da har det forlengst blitt mørkt her. Så vi har bål og stearinlys, og nyter utsikten over en stjerneklar, svart himmel. Når det er mørkt i Afrika, så snakker vi bekmørkt ala helt svart. Man kan se hver eneste stjerne og Melkeveien snor seg synlig over himmelen. Det er et helt utrolig syn, og jeg nyter virkelig disse rolige kveldene våre ute på verandaen. 

😀 Helene

Marokkansk inspirert couscous salat

Denne salaten delte jeg på Snapchat forleden, og mange av dere etterspurte oppskriften. Dette er en mettende couscous og kikert salat, god alene eller som tilbehør til grillmat. Jeg har delt en lignende før, basen er den samme, men jeg varierer på grønnsakene for å få nye spennende smaker. Jeg serverte denne i et middagsselskap, og den ble en storslager!! 

Til en stor bolle trenger du:

 • 250 g couscous
 • finrevet skall av en appelsin
 • 1 appelsin i biter
 • 1/2 agurk i små terninger
 • 3 vårløk i fine skiver
 • 1 raspet eple 
 • 1 pakke brekkbønner
 • 1 boks a 400 g kikerter, hell av laken
 • 2 ss grovhakket frisk persille
 • 1 ss grovhakket frisk mynte

Dressing:

 • 1 dl olivenolje
 • saften av en sitron
 • 1 ss honning
 • pepper
 • 1/2 ts salt
 • 1 hvitløksfedd, presset (valgfritt)

Kok couscous etter anvisning på pakken. Ha kikertene i en stor bolle sammen med rette av ingrediensene utenom brekkbønnene. Disse steker du lett i pannen med salt og pepper før de has i salatblandingen. Bland så inn den ferdigkokte couscousen. Miks sammen alle ingrediensene til dressingen, og tøm over couscous salaten. Jeg tar litt av gangen, blander godt, og smaker meg frem til riktig mengde dressing. Håper dere liker denne!

😀 Helene

couscoussalat, vegetar, oppskrift

Høst i 30 grader

God morgen fra Zambia! Jeg har funnet ut av at morgenen er den beste tiden og få publisert innlegg på, da det er en tid det er rolig og bra nett på. Morgenene her starter kl 05, og jeg er som regel oppe allerede da. Som jeg nevnte tidligere, så er vi nå inne i den tørreste og varmeste årstiden. Det som er så spesielt, er at det er akkurat som høst i Norge, bortsett fra at det er 30 grader og sol. Fargene i landskapet forandrer seg for hver gang jeg er her, og denne gangen er det vakre høsttoner som dominerer. Det blåser også endel, og bladene blåser ned fra trærne og dekker bakken. Det er mange trær her, så virvelen av blader i luften er konstant.

Temperaturen er på godt over 30 grader. Vi bor i Zambias høyeste og kaldeste strøk, og det er ikke mer enn en times kjøring, så viser gradestokken 5 grader mer. Varmt er det uansett, og sola steker som bare det. Vi holder oss mest i hagen hvor det er skygge, og legger turene til etter kl 4 på dagen. Men det er noe veldig spesielt med å oppleve høsten i disse temperaturene. Lillegutt stortrives her og kryper rundt i bladene i bare bleia. Den eneste ulempen med denne årstiden er at det ikke er sesong for frukt, så grønnsakshagen min er nesten tom, og det er frukttrærne og. Jeg prøver å kompensere for mangelen på frukt med å ta vitamintilskudd, men jeg merker godt at kostholdsrutinene mine er annerledes når jeg er her. 

Men uansett så er det magisk å være her nede igjen. Er ikke fargene her helt nydelige? Til og med med mannen sin oversized t-skjorte og en gammel shorts blir bildene gode! Håper dere alle har en nydelig høst i Norge, og at temperaturene ikke er så gale der heller. 

😀 Helene

 

Grunnoppskrift på muffins

Før jeg reiste så bakte jeg noen knallgode muffins, men jeg har ikke rukket og delt oppskriften med dere før nå. Jeg doblet en liten grunnoppskrift, delte røren i to, og eget halvparten som gulrotmuffins og halvparten som eplemuffins. Til en dobbel røre trenger dere:

 • 2 dl helmelk
 • 4 egg
 • 4 dl sukker
 • 5,5 dl hvetemel
 • 1,5 dl havremel
 • 3 ts bakepulver 
 • 250 g meierismør 

 • Smelt smør i en gryte og hell melken oppi når smøret er helt smeltet.
 • Visp egg og sukker til eggedosis, og ha i melkeblandingen.
 • Sikt over hvetemel og bakepulver, og bruk en slikkepott til å blande sammen til en klumpfri røre.
 • Tilsett eventuelle smakstilsetninger, og hell røra over i muffinsformer.
 • Bruker du store former så bør de stekes i 15-20 minutter på 180 grader. 

I eplemuffinsen så tilsatte jeg 1 ss kanel i røra, og pyntet med eplebåter og valnøtter på toppen. I gulrotmuffinsen tilsatte jeg 2 store, grovraspede gulrøtter,  2 dl hakkede valnøtter og litt kanel. Det ble nok til ca 14 store, saftige muffins. Jeg har også byttet ut litt av hvetemelet med havremel. Her kan du velge og enten bare bruke hvetemel, eller bruke mer havremel. Havremelet er lyst og gjør ikke muffinsen tung, så du kan erstatte litt av hvetemelet med det i de aller fleste oppskrifter. 

😀 Helene

Hverdagsproblemer

I skrivende stund sitter jeg og venter på at staffet vårt i huset skal ha pausen sin slik at jeg kan få trent. Jeg liker ikke å trene når de valser rundt her, og alt i alt er det kun 1 time på dagen jeg har huset for meg selv. I mens jeg venter prøver jeg å skriver dette innlegget, men det er ikke lett det heller med et internett som bare funker delvis. Jeg sliter med å få lastet inn bilder til bloggen, Macen og Iphonen vil ikke synkronisere seg, og jeg får ikke lastet opp bilder til å holde snapchat og Instaststory oppdatert. Her i Afrika så er det bare til å smøre seg med tålmodighet, fordi det er absolutt ingenting som funker som det skal. Det å ikke få oppdatert sosiale medier er selvfølgelig bare en liten bagatell, men igjennom hverdagen så er det tusenvis av disse små irritasjonsmomentene. 

Om et par dager til så reiser vi til Zimbabwe og blir borte en ukes tid, og da er jeg helt borte fra nett. Men jeg skal prøve å få tatt masse bilder og heller oppdatere når jeg klarer. Jeg bruker ikke så mye Snapchat lengre, men mer Instastory. Dere kan følge meg begge plasser på frkenfresh! Ellers så har jeg flere innlegg som venter dere, så snart bildene klarer å bli lastet opp 😀 

😀 Helene

Etter en lang reise

I dag har jeg planer om å bare ta det helt med ro. Jeg reiste tidlig mandags morgen fra Haugesund, en lang reise med tre fly og en overnatting på flyplasshotellet i Dubai. Vi var fremme i Lusaka onsdag midt på dagen, og kjørte rett avgårde for å få handlet noen ting vi trengte til gården. Trafikken i Lusaka er et sant mareritt, og her endte vi opp med å bruke over to timer bare på å komme oss ut av byen. Til slutt så var det så sent at vi tok inn på et hotell utenfor byen. Det var herlig å få en rolig kveld og en god natts søvn, men tidlig neste morgen måtte vi fortsette kjøreturen. Vi hadde en god del ærend og et langt møte på veien, så vi var ikke fremme på gården før utpå ettermiddagen. Her ventet det folk på oss, og vi har hatt fullt hus siden. 

Vi går nå inn i den varmeste og tørreste perioden her Zambia, og for første gang synes jeg ikke det er kaldt her. Det er varmt inne både morgen og kveld, og jeg har ikke trengt buksene mine i det hele tatt. Temperaturen på dagtid er oppe i 35 grader, men jeg synes faktisk det er ganske behagelig. Landskapet er ikke grønt lengre, men har nydelig høstfarger i rødt, gult og oransje. Bladene daler fra trærne, og Jakarandaene står i full blomst. Dette er den eneste årstiden jeg enda ikke har opplevd i Afrika, men det lille jeg har sett til nå, så tror jeg dette kommer til å bli min favoritt sesong. 

Nå skal jeg ut en liten tur i grønnsakshagen for å få et overblikk over hva vi har av frukt og grønnsaker 

😀 Helene

Kaffe og livet mitt, en kort oppsummering

Dere som leste innlegget mitt forrige uke om små avgjørelser som tar stor plass (les innlegg her), lurer kanskje på hva jeg endte opp med å gjøre. Kort etter at jeg hadde skrevet innlegget, sjekket jeg opp prisen på Stelton håndbryggeren på nett, og jeg fant ut at den jeg så på Jernia faktisk var på tilbud til halv pris i forhold til nettpris. Så jeg kjørte rett tilbake for å kjøpe kannen, og også en rimelig kvern så jeg kunne få laget skikkelig håndbrygget kaffe. Jeg bestilte ikke kjelen jeg ønsker meg, det får jeg heller ta når jeg kommer hjem. I mellomtiden så har jeg bare kokt opp vann i en gryte og helt over. Jeg er ikke helt stødig på hele håndbrygger metoden enda, men det kommer seg. 

Jeg får ofte spørsmål, både privat og i sosiale medier, om hva greia egentlig er. Hvilken tilknytning har jeg til Zambia, og hvor bor jeg egentlig. Hele livssituasjonen min er alt annet en A4, så jeg kan forstå at det er vanskelig å få med seg hvordan det ligger an. Så jeg skal prøve å forklare her i korte trekk. For to år siden traff jeg min store kjærlighet da jeg var på ferie i Karibien. Han var fra Zimbabwe, men var tilflyttet til Zambia hvor familien drev en gård. Den har vi nå overtatt, og Charles driver den hele året. Her giftet vi oss for 1 år siden, i hagen til det huset vi nå bor i. Gården er på 2000 hektar, og vi har per i dag flere hundre ansatte. De viktigste vekstene vi dyrker er kaffe og macadamianøtter, og det er dette som er fremtiden til gården. Men fordi det tar mange år før disse plantene produserer, så har vi dyrket andre vekster for å holde hjulene i gang på gården. Mer om kaffeproduksjonen kan du lese Her.

Vi har også en leilighet i Norge, nærmere bestemt en liten plass utenfor Haugesund som heter Kopervik. Her bor jeg cirka halve året, fordelt i perioder på 2-4 måneder av gangen. Så egentlig bor jeg like mye begge plasser, og jeg kaller begge plasser hjemme. Juridisk sett så er jeg fremdeles medlem av den norske folketrygden. Jeg passer på å ikke være mer enn 90 dager borte for hver reise, og totalt rett under 6 måneder i året, så foreløpig så trenger jeg ikke å gjøre noe annet enn å varsle om hvert utenlandsbesøk. I Zambia så går jeg under Investor Permit, noe som betyr at jeg kan komme og gå som jeg vil, og jeg har tilnærmet rettigheter som statsborger. Det samme gjelder lille Roy, og slik kommer det til å være frem til han skal begynne på skolen. Det skal han gå på i Zambia, og der må vi faktisk  både søke om og betale plass før han er 2 år! Vel, det var en liten oversikt over situasjonen min, og nå skal siste rest av pakking gjennomføres før jeg reiser imorgen. 

😀 Helene