Bedre enn forventet

Halvannen måned etter fødselen, så går treningen langt bedre enn forventet. Egentlig så har jeg ikke visst hva jeg skulle forvente, men jeg var forberedt på at det kunne ta lang tid før min gamle form var tilbake. Og for all del, jeg er langt unna der jeg var styrkemessig, men samtidig så er jeg overrasket over hvor sterk jeg er etter alt kroppen har vært igjennom. Jeg trener tung styrketrening fem dager i uka, ikke med samme belastning som før, men noen uker med målrettet trening, så er jeg tilbake på gamle vekter igjen. Kroppsvekt øvelsene har vært de vanskeligste å komme i gang med, men det er forventet da jeg ikke har trent på de som gravid. 

Det beste er allikavel hvor gøy det er å trene igjen. Etter å ha tvunget meg til å opprettholde minimalt med trening gjennom svangerskapet, så gleder jeg meg kjempemye til hver nye treningsøkt. Jeg føler meg lett i kroppen, sterk, energisk og full av motivasjon til å ta treningen til nye høyder. Siden i fjor vinter (eller, det blir vel forfjor nå) har jeg snakket om å trene opp eksplosiviteten min, og lære meg olympiske løft. Og det er nå blitt et mål for 2018, sammen med å klare Muscle Up igjen. 

😀 Helene

On a Saturday morning

God lørdag alle sammen. Nå har jeg nettopp laget meg en stor presskanne med kaffe, og har satt meg ned for å nyte den i fred og ro i mens jeg skriver her. Babyen sover, minsten (som ikke er minst lenger, men fremdeles blir kalt for det) er kjørt på vennebesøk, og resten av guttene er på rommene sine. Med Ipader og telefoner som de egentlig ikke får lov til, men akkurat nå vil jeg bare sitte littegrann i fred før jeg går ned å henter de. For så snart jeg tar fra dem elektronikken, så kommer de opp her og starter småkrangling med hverandre. 

Halve dagen har allerede gått, og jeg har ikke kommet meg i dusjen engang. Så det ligger an til å bli en uproduktiv lørdag. Men vi hadde i hvertfall en lang og deilig morgen med kjempegode smoothie til frokost. Jeg har ikke med oppskriften på smoothien fordi jeg har delt så mange lignende før. I dag brukte vi bare en frossen bærblanding, bananer og en rød og søt fruktjuice, og pyntet med sitron på kanten. Men hvis dere vil ha oppskrift på en smoothie kan dere se HER, HER eller HER.

Det eneste vi har planlagt i dag er et frisørbesøk med tenåringen, og så skal jeg endelig få byttet noen av julepresangene som ikke passet. Krysser fingrene for at vi ikke er for sent ute! Hva er deres lørdagsplaner?

😀 Helene

Konkurransemenneske, jeg?

Jeg har aldri vært et konkurranse menneske. I hvertfalll er det det jeg alltid har sagt til meg selv. Jeg har aldri drevet med sport eller idrett, og trening begynte jeg først med i voksen alder. Jeg har aldri hatt lyst eller ønske om å drive med noen som helst type konkurranse, fordi jeg ikke har trodd det er noe for meg. Men, ikke alle som er rundt meg er helt enige med at jeg har manglende konkurranse instinkt. Jeg har tvert imot fått høre at det er bra jeg aldri har drevet med konkurranser, fordi jeg ville ha tatt helt av. Jeg skal visstnok være en meget dårlig taper, og alltid måtte vinne og ha rett. Jeg er såklart ikke enig i disse påstandene i det hele tatt, men jeg har begynt å fundere på om det kanskje ligger noe i det allikavel. 

Jeg husker godt gymtimene på barneskolen, jeg var den suverent beste på 100 meteren, og det var aldri noen som slo meg. Faktisk så var jeg så rask at det bare var en gutt i klassen som kunne springe mot meg, og han endte opp i tårer hver gang jeg slo han. Han hadde tydeligvis litt for mye av dette konkurranse instinktet, men uansett, aldri i livet om jeg hadde latt han slå meg. Jeg holder fremdeles fast på at jeg ikke er et konkurransemenneske, og at den eneste jeg trenger å være bedre enn, er meg selv. Men kanskje det er på tide å prøve seg i en konkurranse sånn nå i voksen alder. For å se om det kan trigge meg til å prestere bedre, presse meg selv litt hardere. Kjenne på følelsen av å faktisk vinne i noe. (Ja for jeg må selvsagt gå inn for å vinne om jeg først skal konkurrere. ) Det eneste spørsmålet er jo da, hva jeg skal konkurrere i?

😀 Helene

Ovnsbakt søtpotet med grønne linser

I går laget jeg en sinnsykt god middag som jeg bare må dele med dere. Jeg har laget ovnsbakt søtpotet før, men aldri fått det så bra til før. Til denne oppskriften her trenger du:

 • 1 stor søtpotet
 • 1 pk grønne linser
 • 1 liten rødløk
 • 1 fedd hvitløk
 • spinat
 • spisskummen og karri
 • 1 dl raspet ost

Forkok søtpoteten i ca 20 minutter før du har den i ovnen. Pakk den så inn i folie, og stek i bakeovnen på 220 grader i ytterligere 35 minutter. I mens søtpoteten bakes, så kan du starte på fyllet. Brun løk og hvitløk i panna, og tilsett krydder etter ønske. Jeg brukte godt med indisk karri og spisskummen, og salt og pepper. Ha så oppi 1 boks med grønne linser. 

Når søtpoteten er ferdig bakt, så ta den ut av ovnen og del den i to. Skrap ut innholdet med en skje, og bland dette sammen med resten av fyllet. Putt fyllet tilbake i søtpoteten, og dryss over osten. Sett så de fylte søtpotetene tilbake igjen i oven, og stek videre til osten er gyllen. Server så med spinat og rømme eller en dipping saus. Selv så brukte jeg en spicy mustard saus som jeg hadde i kjøleskapet. Dere kan selvfølgelig bytte ut linsene, eller tilsette for eksempel bacon i poteten om dere vil ha kjøtt til. 

😀 Helene

Allerede seks uker…

Tenk at jeg allerede har hatt denne lille karen i livet mitt i seks uker! På en måte så går tiden så ufattelig fort, men på den andre siden så kan jeg ikke huske hvordan livet mitt var før han. Vi begynner endelig å finne litt rutiner i hverdagen, men fremdeles er det mye som flyter. Morgenene starter som regel sent, og det tidligste vi har klart å komme oss ut dørene, er klokka tolv. Da er det trening som står på planen, og lille Jesse sovner fremdeles alltid i bilen på vei ned. Frem til nå har han sovet tungt og godt så lenge vi er på farten, men jeg merker at han begynner å bli mer urolig både i bilen og i bilstolen. Så det er nok ikke lenge før jeg må begynne å legge treningen til han sine lange søvnperioder. Eller trene mer hjemme. 

Fra i morgen av og de neste to ukene, så skal jeg ha alle fem guttene her. Da kan jeg tenke meg at vi får inn enda flere rutiner. Plutselig så må vi stå opp tidlig for å kjøre alle til skolen, og jeg må lage skikkelig middag hver eneste dag. Jeg kan ikke bare koke noen raske grønnsaker sammen med en pakke med nudler som jeg ofte gjør når jeg er alene. Men så her de store guttene veldig flinke til å hjelpe med Jesse, så jeg får litt avlastning fra å bære rundt på han. Han er en utrolig heldig gutt som har så mange storebrødre til å passe på seg. Og de er overlykkelige for å ha fått enda en lillebror, særlig minsten er glad for å ikke være minst lenger.
 

😀 Helene

Mandager er til for å nytes

Dere som kjenner meg vet at jeg ikke er et A4 menneske. Tvert imot så har jeg alltid hatt et behov for å gjøre ting totalt motsatt av det som er vanlig. Kanskje derfor har det vært så viktig for meg og kunne nyte hverdagene like mye, eller egentlig mer enn helgene. Jeg har alltid sagt at jeg ikke skal ha et liv hvor jeg går igjennom uken og bare gleder meg til helgen. Og derfor har jeg alltid har endt opp med jobber hvor arbeidstidene hovedsaklig er ettermiddager, kvelder og/eller helger. 

Jeg foretrekker å trene i helgene, og heller ta meg fri en av de mer folksomme dagene på treningssenteret. Jeg liker også best å ta “lørdagskosen” på en hverdag, og det gjorde jeg altså i dag. Etter å ha kjørt guttene til skolen og fylt opp kjøleskapet, så bestemte jeg meg for å ha en skikkelig innedag. Guttene kommer ikke igjen før om et par dager til, kroppen var sliten etter litt for mye trening forrige uke, og alt lå til rette for en real kosedag. Med alkoholfri Ginger Joe og julemarsipan til halv pris, så har mesteparten av dagen gått med til å se på serier. Med en god del avbrekk for å stelle og mate lille Jesse såklart.

Uansett så har det vært herlig å starte uka slik, og ettersom jeg ikke har noen som skal avgårde imorgen tidlig, så blir jeg nok sittende oppe enda litt til før jeg tar kvelden. I morgen venter nok en treningsøkt på meg, og ellers så går uken med til mer trening, studier, lage ny treningsvideo, og forhåpentligvis flere turer i fint vær. Håper dere alle har hatt en like fin mandag som meg!

😀 Helene

7 dager, 5 økter

Syv dager inn i det nye året, og jeg har allerede rukket å ha 5 treningsøkter. Alle øktene er styrkeøkter, men jeg har forskjellig fokus på de ulike øktene. For eksempel en økt hvor jeg fokuserer på å løfte så tungt som mulig, to økter med hypertrofi (muskelvekst), en økt med en form for sirkeltrening og en hvor jeg lar humør og form styre helt. Jeg vil prøve å lage flere detaljerte innlegg fra styrketreningen min, utfordringen er bare det at det ikke er så lett og ta bilde av øvelsene når jeg er alene. Og så vidt jeg vet så er det ingen jeg kjenner som trener på samme senter som meg. Men jeg skal nok komme på noe! 

Her kommer to av hypertrofi øktene jeg gjør for tiden, så kan dere gjerne komme med tilbakemelding på hvilken dere vil at jeg skal lage et eget innlegg om først!

ØKT 1

A1) Knebøy

A2) Utfall

B1) Push press

B2) En arms skulderpress

C1) Rumenske markløft

C2) Ett bens strake markløft

D1) Liggende benhev (hengende)

D2) Dynamisk planke (i slynger)

Mageøvelsene som står i parentes er de jeg kommer til å bruke så snart magen er sterk nok til det. Foreløpig så er de lettere variantene mer en tunge nok for meg. 

ØKT 2

A1) Pullups i strikk

A2) Ett bens markløft i kabel

B1) Bredt nedtrekk

B2) Elevert splittbøy i kabel

C1) Facepull

C2) Ryggehev i apparat

D1) En arms kabel roing

D2) Kickback i kabel

Som dere ser så er fokuset på dag to hele baksiden av kroppen. Jeg liker også å holde meg til mye av det samme utstyret i en økt, så slipper jeg å bruke tid på å løpe frem og tilbake på senteret.

Så hva synes dere? Hvilken av disse øktene kunne dere tenkt dere et fullt innlegg om?

😀 Helene

Sweet and sour smoothie bowl

For meg så betyr sunn mat først og fremst ferske råvarer fra naturen. Jeg har aldri telt hverken kalorier, proteiner eller vært redd for å få i meg karbohydrater, så lenge jeg velger de gode kildene til dette. Smoothier er min suverene favoritt når det kommer til sunn mat, og det finnes ingen vitamintilskudd som gitt meg mer energi enn dette. 

Denne bollen her laget jeg for første gang i går, men det blir garantert ikke siste gang! Oppskriften til to skåler er: 

 • 1 banan
 • 1 pose frossen smoothie blanding med mango, spinat, ananas og grønnkål
 • 1 dl kokosmelk
 • 1 dl sunniva grønnsaksjuice med b.annet eple, gulrot og fennikel 

Bland alt godt sammen i en blender, og spe på med mer væske dersom det trengs. Husk at smoothie bowls skal være litt tykkere en drikkesmoothie. Hell i en skål, og strø over ønsket topping. Her har jeg brukt chiafrø, kokos og gresskarkjerner. 

Kokosmelk og banan gjør denne smoothien litt søt, imens juicen gir den en litt mer syrlig smak. Så om du ønsker den søtere kan du erstatte litt av juicen med mer kokosmelk, og vice versa. Chiafrø og gresskarkjerner har et veldig høyt innhold av proteiner, så vær gjerne raus med toppingen. Ikke bare blir den sunnere, men gir også en bedre metthetsfølelse.  

😀 Helene

 

Om å tørre å satse

Hvordan skal du få til det da? Dette er det første jeg hører fra folk når jeg har en ny ide, enten det gjelder en utenlandstur, ny utdanning eller planer jeg har for langt inn i fremtiden. Det første alle spør om er hvordan, hvordan skal jeg få råd, hvordan skal jeg løse det med barna? Hva med pensjonen min?  For meg så er dette en helt merkelig måte å tenke på, selvfølgelig vet jeg ikke hvordan det skal gå. Jeg kan ikke planlegge detaljer for fremtiden, jeg vet bare hvor jeg vil, og i hvilken retning jeg skal ta det første skrittet. Når første skrittet er tatt, så ser du plutselig neste trinn, og så viser et nytt trinn seg. Og før du vet ordet av det, stå du på toppen og ser deg om etter en ny trapp og fortsette i.

 

You don’t  have to see the whole staircase. Just take the first step

 

Jeg spør aldri om hvordan, jeg sier dette vil jeg, og dette skal jeg gjøre. Enten det gjelder små ting som en ny øvelse jeg vil lære meg, eller store ting som forandrer hele livet mitt. Det begynner med et ønske eller en ide man vil gjennomføre. Så starter du med å gjøre minst en liten ting vær dag som tar deg nærmere målet. Handling er kraftfullt, og selvom alt starter med tanken, så må du også gjøre noe aktivt i den retningen du vil. Det krever mye innsats og tid, og du vil garantert oppleve motgang og tilbakeslag på veien. På et punkt vil du ofte føle at du har tapt, og her er det mange som gir seg. Men du har bare tapt om du gir opp, den som fortsetter vil oppleve å nå målet uansett. Kanskje ikke så raskt eller lett som du trodde, veien er alltid tøffere enn man tror. 

Går du med en drøm, eller noe du alltid har hatt lyst til å gjøre, så ikke hold tilbake! Start i dag med en liten handling som er i tråd med det du ønsker. Hvem vet, kanskje det er akkurat det som skal til for å gi deg det livet du drømmer om.

😀 Helene

Vegetarmiddag for hele uken, og gode tips til deg som vil leve vegetarisk

Ønsker du å spise mindre kjøtt i 2018? Eller til og med legge helt over til vegetarisk kosthold? Her har jeg samlet sammen syv av mine beste vegetariske middagsretter. For å se fulle innlegg med flere bilder, er det bare til å klikke seg inn på overskriftene. 

Spicy søtpotetsuppe med kokosmelk og ingefær

Til denne oppskriften trenger du: 

 • 3-4 dl grønnsaksbuljong/kraft
 • 1 gulrot
 • 1 søtpotet (ca 200 g)
 • 1 rød chilli
 • ca 3*3 cm ingefær
 • 1 dl kokosmelk
 • 2 ts gurkemeie
 • 2 ts indisk karri

 

Nå skal det være sagt at jeg elsker ingefær og bruker særdeles mye av det i matlagingen, så det kan være at du ønsker å nedjustere mengden litt. Hakk chilli og ingefær i små biter, og fres det i olje i en stor gryte sammen med krydderet. Del søtpotet og gulrot i passelige biter, og ha oppi gryta sammen med grønnsaksbuljongen. La det småkoke under lokk til grønnsakene er møre. Ta suppa av platen, og kjør den glatt enten med en stavmikser, eller i en blender.  Ha suppa tilbake i kjelen igjen, tilsett koksmelken og smak til med salt og pepper. 

Brokkolipai med kesam og kremost

Til paideigen trenger du:

 • 200 gram hvetemel
 • 125 gram kaldt smør
 • 2 ss kaldt vann
 • 1 ts salt

Del smøret i små terninger, og ha i melet. Smuldre godt sammen, og kna til alt er godt blandet. Hell på salt og vann og jobb deigen sammen til en fast klump. Dekk den til med folie, og sett den i kjøleskapet i ca 30 minutter. Etter dette tar du deigen ut av kjøleskapet, og trykker den ut i en paiform. Prikk hull i bunnen med en gaffel, og forstek paibunnen ved 200 grader i 10-15 minutter. 

I mens paideigen steker, så kan du blande sammen fyllet. Du trenger:

 • 1 brokkoli
 • 1 løk
 • 3 egg
 • 1 1/2 dl kesam
 • 1 dl kremost (jeg brukte apetina med pesto og ruccola)
 • revet ost til topping

Skjær brokkolien i små buketter og løken i strimler. Bland sammen egg, kremost og kesam i en bolle. Ta paideigen ut av ovnen når den er ferdig å forsteke, og dekk den med løk og brokkoli. Hell eggeblandingen over til alt er jevnt fordelt, og fyll toppen med revnet ost. Sett paien tilbake i ovnen, og la den steke i ca 30 minutter til. Server gjerne med en grønn salat til.

Vegetarlasagne med kikerter og søtpotet 

 • 285g Økologiske kikerter, GoGreen
 • 1 boks Grovhakkede Tomater
 • 4 plater fullkorn lasagneplater
 • 160g Søtpotet
 • 170g Sellerirot
 • 2 fedd Hvitløk
 • 4 stk Sopp
 • 75 g Kesam Orginal
 • 25 g Pesto rød
 • 1 dl Ost

Skjær søtpotet og sopp i skiver, og sellerirot i terninger. Surr selleriroten og sjampinjongen i stekepanne sammen med salt, pepper og hvitløk. Ha i kikertene og en boks med hakkede tomater. La det hele småkoke på svak varme i 10 minutter før du blander inn en spiseskje med rød pesto.

Fyll bunnen av en liten ildfast form med grønnsakssausen, og legg lagvis sammen med søtpoteter, lasagneplater og kesam. Søtpotetene bør være i ganske tynne skiver for å bli tilstrekkelig møre. Legg ost på toppen og stek ved 210 grader i 30 minutter. Serveres med en god salat som tilbehør. 

Fylte ovnsbakte paprika

Du trenger:

 • Vegansk soyafarse (karbonadedeig) 300 g
 • Fullkornscouscous 200 g kokt (ca 3 dl)
 • Sellerirot 150 g
 • 1 rødløk
 • 5-6 sjaminjonger
 • 3-4 paprika
 • Aspargesbønner
 • Cherrytomater
 • Grønn pesto

Slik gjør du:

Skjær løk og sopp i skiver og halvparten av selleriroten i tynne strimler. Stek det sammen med soyafarsen i en stekepanne på middels varme, samtidig som du koker couscous etter pakkeanvisningen. Tøm den ferdige couscousen oppi stekepanna, og bland godt sammen. Legg cherrytomater og aspargesbønner i bunnen på en ildfast form, og skru ovnen på 180 grader. Del paprikaene i to på langs og fjern all innmaten. Fyll dem med farse/couscous blandingen, og legg en spiseskje med pesto på toppen. Legg de fylte paprikaene i den ildfaste formen, og krydre med salt og pepper.

Stek midt i ovnen i ca 15 minutter, til grønnsakene er gyldne og møre. Denne oppskriften er nok til 3-4 porsjoner, litt avhengig av størrelsen på paprikaene. Server med en grønn salat, eller et deilig foccaciabrød med oliven og soltørkede tomater.

Proteinrik vegetarbolognese

 • Fullkornspasta (ca 85g per porsjon)
 • 1 pakke vegansk soyafarse
 • 2-3 gulrøtter
 • 1 boks linser
 • 1 rødløk
 • 1 persillerot
 • 1 liten rød paprika
 • 2-3 tomater

Skjær løk, gulerøtter og persillerot i terninger og stek det i pannen sammen med soyafarse. Mens det steker, skjærer du paprika, tomat og chilli i terninger og moser det godt sammen med stavmikseren. Du kan gjerne bruke hvitløk også for mer smak på tomatsausen.Tilsett sausen i stekepannen, og la det småputre i 15 minutter. Har du god tid kan du gjerne bruke reduksjonsmetoden for å få frem de gode smakene i sausen. Fyll på med 1-2 dl vann og grønnsaksbuljong, og la den stå til væskemengden er halvert. Tilsett linsene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper, og du har en proteinrik, vegansk hverdagsmiddag som smaker helt herlig!

Litt sunnere vegetarpizza

Til deigen trenger du:

 • 3,5 dl Fibra fullkornsmel
 • 3,5 dl siktet hvetemel
 • 3 dl lunkent vann
 • 50 g gjær
 • 3 ss olivenolje

Oppløs gjæren i lunkent vann i en bolle, og tilsett så olivenolje. Bland inn resten av tørrvarene, og elt til en smidig deig. Sett deigen til heving på et lunt sted, og la den heve til omtrent dobbelt størrelse. 

Til fyllet trenger du:

 • 1-2 ss rød chilli/lime pesto
 • 1/2 grønn paprika
 • cherrytomater
 • sjampinjong
 • 1/2 rødløk
 • soltørkede tomater
 • svarte oliven
 • revet ost til topping

Skjær grønnsakene i skiver, smør pesto ut på pizzabunnen, og legg på fyllet. Dryss revet ost over pizzaen og legg olivenen oppå osten. Dersom du ønsker en vegetarisk ost, så er Synnøve Finden sin Kongsgård fremstilt med mikrobiell løpe. Denne finnes både som revet ost, skivet ost, og som en klassisk ostehøvel ost. 

Rødbetburger og grove burgerbrød

Til  fire rødbetburgere  trenger du:

 • 2 Rødbeter
 • 2 dl havregryn
 • 1 liten rødløk
 • 1 egg
 • 1 ss hvetemel
 • salt/pepper

Rasp rødbetene på et råkostjern, finhakk løken, og bland det sammen i en bolle. Tilsett mel, havregryn, egg og krydder og rør godt sammen til en klebrig deig. Form store baller av blandingen, legg de i en varm stekepanne, og press de til flate burgere. Burgerne kan være ganske løse, så stek dem godt på den ene siden før du prøver å vende dem i panna. 

Til hamburgerbrødene trenger du:

 • 10 dl hvetemel
 • 4 dl havremel
 • 4 dl fibra
 • 50 g gjær
 • 4 dl vann
 • 3,5 dl melk
 • 1-2 ss smeltet smør

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt smøret i en gryte og hell på melk og vann. Varmes opp til ca 37-40 grader. Hel den lunkne væsken i melblandingen og elt sammen til en deig. Deigen skal være elastisk og lett la seg forme med mer vann eler mel ved behov. Dekk til bakebollen med lokk eller plast,  sett den på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse. Når deigen er ferdig så deler du den i passelige emner og triller runde boller av den. Legg bolene på et stekebret og klem dem lett flate. Pensle med vann og strø over sesamfrø. Stekes ved 220 grader i ca 10-15 minutter.

Dette bør du tenke på som vegetarianer

Lurer du på hvilke vitamintilskudd du trenger eller hva som er gode proteinkilder? Klikk inn å les dette innlegget for å få svar på det de aller fleste lurer på angående vegetarkost. 

😀 Helene