Ciabatta med soppstuing og hummus

I dag laget jeg en utrolig god middag, som jeg har lyst til å dele med dere. Dette er skikkelig kafemat, bare at den smaker enda bedre når du lager den selv. Til guttene laget jeg en biff og bacon sandwich i ciabatta brød, og til meg selv ble det en fantastisk sandwich med soppstuing og hummus. Det er sistnevnte jeg skal dele oppskriften på, guttene sin versjon er nemlig helt enkel med bare kjøtt og mais og agurk på siden. ​

Til min herlige vegetarversjon trenger du et ciabatta brød delt i to med noen osteskiver på hver halvdel. Varm den i ovnen til ciabattaen er gyllen og osten smeltet.     Legg så soppstuing på den ene halvdelen, og hummus på den andre halvdelen. Legg toppen med hummus oppå den andre slik at det blir en sandwich, og server med en frisk salat eller søtpotetfries til. 

Soppstuing: 

 • 8-10 sjampinjonger
 • 1 ss creme fraiche 
 • 1/2 liten rødløk

Skjær sopp og løk i skiver og stek det i pannen sammen med salt og pepper. Når løken er gyllen skrur du av varmen på platen og bland i creme fraiche. Serveres straks.

Hummus med soltørka tomat

 • 1 pk kikerter (200g)
 • 2 ss hakka soltørka tomater i olje
 • saften av 1/2 lime
 • 3 ss olje 
 • 2 hvitløksfedd
 • et par blader basilikum

Tøm vannet av kikertene og ha de i en blender. Ha i soltørka tomater, basilikum, hvitløk og skvis saften av en lime i. Bland i oljen og halvparten av vannet, og kjør blandingen godt sammen. Spe på med vann for å få ønsket konsistens. Hummusen kan oppbevares på lukket glass i kjøleskapet, og brukes som både dip, saus eller pålegg. 

😀 Helene

Create a little happiness

Man kan ikke alltid være blid og lykkelig, uansett hvor positiv man er som person, så er noen dager tunge elle kjedelige. Slik er bare livet, man kan ikke være glad hele tiden. Men, man kan kjenne seg litt lykkelig hver dag, og man kan i stor grad bestemme seg for å påvirke en dårlig dag i en litt bedre retning. 

Jeg har mange ting jeg gjør for å føle meg bedre. Det viktigste er såklart treningen min. Da jeg startet å trene for 8 år siden, var det først og fremst for å regulere humøret mitt. Trening er den beste lykkepillen jeg noengang har prøvd. En treningsøkt er den beste snarveien til å føle seg bedre og det beste middelet for å motvirke langvarig nedstemthet. Etterhvert har jeg også funnet meg flere ting som gjør hverdagen litt lysere. Hobbyer som gir meg energi, og som får meg til å glede meg til å stå opp om morgenen. En gåtur ute i naturen, enten i skogen eller ved sjøen. Dette blir litt av det samme som en treningsøkt, det å være i bevegelse og samtidig ute i frisk luft vil umiddelbart gjøre deg litt lettere til sinns.

Skriving er en annen ting som alltid har virket som terapi for meg. Som tenåring drømte jeg om å bli forfatter, og jeg skrev både dagbok, dikt og noveller. Det er hovedgrunnen til at bloggen min ble til, jeg har fremdeles en skribent i meg, og kanskje en dag blir det ristet liv i forfatterdrømmen min. I mellomtiden nyter jeg å kunne dele alle disse innleggene med dere, og det er en ting som alltid føles lystbetont ut for meg. Den siste hobbyen min er fotografi. Den kom litt som et biprodukt av bloggen, men det er en ting som alltid har interessert meg til en viss grad. Nå planlegger jeg å ta et fotokurs for å kunne lære meg å ta enda bedre bilder, og ikke minst for å lære meg å bruke kameraet mitt skikkelig. Det å ta med seg kameraet ut på oppdagelsestur, finne fine motiver og skape lekre og kunstneriske bilder har blitt noe som får meg entusiastisk ut av dørene til og med på de mindre gode dagene.

Bloggen min har også gjort de mulig å kombinere alle disse fire hobbyene, jeg elsker å planlegge spreke treningsøkter hvor jeg får kombinert friluftsliv og trening. I tilegg så kan jeg ta kreative bilder, og skrive inspirerende tekster om dette til bloggen eller noen ganger andre aktører som til og med betaler meg for det. Det gjør meg lykkelig å tenke på det! Hva gjør dere for å skape dere hverdagslykke? Er det noen som har noen andre spennende eller kreative hobbyer som gjør dagene litt lysere?

😀 Helene

Savner du han ikke?

#foto av Ingvild Kolnes

Litt over 2 måneder er gått siden vi giftet oss. Og 2 måneder er gått siden vi sist så hverandre. Vi reiste hver til vårt bare et par dager etter bryllupet, og det er fremdeles et par måneder til vi ses igjen. På en måte så føles det ikke ut som om vi er gift, men på den annen side så er ting akkurat likt som de har vært siden jeg møtte han for første gang. Vi er langt fra hverandre, men allikavel så nærme, alene på hver vår kant av verden, men allikavel sammen. Og alt føles like riktig og naturlig ut som det har gjort fra starten av.​

Det er klart at jeg savner han, jeg savner han hver eneste dag. Noen ganger mer enn andre. Men det er en god type savn, den typen som får meg til å føle meg takknemlig fordi jeg har noen i livet å savne slik. Og jeg har hele tiden noe å glede meg til, noe å se frem til. Månedene vi er fra hverandre bruker vi på å snakke om hvor mye vi gleder oss til å se hverandre igjen. Hvordan de skal bli å se hverandre igjen etter så lang tid. Og hver gang vi møtes på flyplassen etter så lang tid, så føles det ut som om vi ser hverandre for aller første gang. Jeg blir like overrasket hver gang over hvor spesielt det er å se han inn i øynene, hvordan smilet han sitt påvirker meg, hvordan jeg føler meg bedre bare av å være i nærheten av han. De øyeblikkene er verdt å vente på, og akkurat nå ville jeg ikke byttet det ut for noenting annet. Vi har resten av livet vårt sammen, og før eller senere vil hverdagen treffe oss også. 

😀 Helene

Sprek og fargerik ukesstart

Dagen i dag startet tidlig. Guttene skulle kjøres til skolen, og de er på sånn cirka hver sin kant av byen, så vi må dra tidlig. Men jeg nyter faktisk den ene dagen i uken jeg har gleden av å ta de til skolen. Det er så koselig å stå opp sammen, og så synes jeg faktisk det er deilig å komme meg ut dørene tidlig på morgenen. I alle fall på dager som dette, da solen skinner og himmelen er skyfri. 

Etter å ha levert guttene og hatt en halvtime på sofaen med morgenkaffen, så bestemte jeg meg for å ta en treningsøkt. Det ble ikke den hardeste økten, men jeg kjenner at det er mindre og mindre som skal til for å gjøre meg sliten nå. Økta bestod av:

 • Knebøy med manual/En arms skkulderpress
 • Hip Thrust/Dips
 • Strake markløft med manual/Pushup
 • 30 sekunder Planke

Her tok jeg 20 repetisjoner av benøvelsene og 10 repetisjoner av overkroppsøvelsene. Det går mye i de samme øvelsene nå for tiden. Jeg har funnet de som er mest behagelige å utføre nå, og i tillegg så må de kunne utføres hjemme. Men øvelsene er gode de, og så lenge jeg klarer å holde det gående, så er det det aller viktigste for meg. Men nå venter en lang kveld på jobb for meg. Ha en strålende og sprek mandag videre alle sammen. 

😀 Helene

Grunnoppskrift på saftige og luftige muffins

Muffinsene vi laget i går ble ikke helt som planlagt, men de ble allikavel utrolig gode. Planen var og ha fylte sjokolademuffins med rennende fyll, men her smeltet ikke sjokoladen slik som planlagt. Istedenfor sank den til bunns, og var delvis hard selv etter at muffinsen var ferdig stekt. Så om noen av dere har gode tips til hvordan jeg skal få fyllet rennende, så tar jeg gjerne i mot! Men til tross for en delvis mislykket muffinsbakst, så er denne oppskriften absolutt verdt å dele med dere. 

Her kommer oppskriften på 13 store muffins:

 • 4 egg
 • 3 dl sukker
 • 100 g smør
 • 3 dl melk
 • 6 dl hvetemel
 • 2 ts bakepulver

Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Ha i smeltet margarin og melk. Sikt på hvetemel og bakepulver. Bruk en slikkepott og bland sammen til en lett og luftig røre. Sett papirformene på en stekeplate og fyll dem litt over halvfulle med røre. Stek dem ved 180 grader i ca 15 minutter.

Dette er en basisoppskrift som faktisk kommer fra kokeboken jeg fikk på ungdomsskolen. Jeg har prøvd mange andre oppskrifter, men ender alltid tilbake på denne da både er enkel å lage, og alltid blir bra. Jeg har fått så mye skryt for den både av barn og voksne, og jeg har brukt den i barnselskaper siden eldstemann var et par år gammel. Fyllet kan varieres, men her har jeg tre varianter jeg pleier og bruke. Mine favoritter er enten revet skall fra 2 sitroner, 2 ss kakao og gjerne sjokoladebiter, eller 1 ts kanel og eplebåter med dryss av kanel og sukker på toppen. Sitronmuffinsens smaker kjempegodt med en glasur av melis og lime, med hakket sjokolade på toppen. Sjokolademuffinsens synes jeg blir best med en sjokoladefrosting basert på philadelphia ost, og eplemuffinsen er best som den er. Gjerne med krem eller is ved siden av, slik som du ville spist en eplekake. 

😀 Helene

Weekend mode og helgemamma

Så var det helg, og tid for å ha guttene igjen. De bor hos faren sin fast nå, og jeg har de fra fredag til mandag. Jeg henter de på skolen hver fredag, og leverer de på skolen igjen mandags morgen. Mange spør meg om ikke guttene synes det er trist å ikke bo hos meg, men de er strålende fornøyd med ordningen vi har nå. Minstemann fyller 9 år, og eldstemann snart 14, og i den alderen så er de store nok til å ha egne meninger om hvor de skal bo. Jeg var hjemmeværende med alle fire når de var små, og når jeg flyttet fra faren deres, så hadde jeg de fullt. Og nå har vi bodd to år i Kristiansand hvor besøkene hos faren har hørt til i noen ferier og en sjelden helg. Så nå synes de det er på tide å være mer hos pappaen sin. Og det er heldigvis alle enige om. Jeg tror ikke det er bra for bra for barna og bo annenhver uke på forskjellig plass, så nå har de hverdagen sin med skole og venner på samme plassen hele tiden. Så kan de heller være her og kose seg i helgene. Og selvfølgelig en hverdag imellom om de ønsker, men til nå så har de ikke hatt s veldig lyst til det. De er i den alderen hvor venner og fritidsaktiviter er det viktigste, og ukedagene går så altfor fort. 

Jeg synes uansett det er ekstra koselig å ha de i helgene, for da har vi mer tid til å finne på ting sammen. Det blir lange lunsjer og middager, og vi baker i stedenfor å kjøpe lørdagsgodt. I dag er det sjokolademuffins som står på planen, og oppskrift kommer nok på bloggen i løpet av de nærmeste dagene. 

😀 Helene 

Spicy søtpotetsuppe med kokosmelk og ingefær

Når høsten setter inn, så får jeg alltid så lyst på suppe til middag. Det er noe eget ved lukten av nystekte rundstykker, og duften av en smakfull grønnsaksuppe imens regnet pisker mot rutene. Før foretrakk jeg klare supper med biter av forskjellige godsaker i, men nå har jeg fått øynene mer og mer opp for de tykke, jevne suppene. Favorittene er de oransje variantene som er laget på søtpotet, gulrot, gresskar eller butternut squash, og jeg bruke bruker så og si samme oppskrift til alle. Jeg varierer på detaljene slik som krydder og topping, bruker creme fraishe i stedenfor kokosmelk, tilsetter røde linser eller topper med sprø gresskarkjerner. 

Til denne oppskriften trenger du: 

 • 3-4 dl grønnsaksbuljong/kraft
 • 1 gulrot
 • 1 søtpotet (ca 200 g)
 • 1 rød chilli
 • ca 3*3 cm ingefær
 • 1 dl kokosmelk
 • 2 ts gurkemeie
 • 2 ts indisk karri

 

Nå skal det være sagt at jeg elsker ingefær og bruker særdeles mye av det i matlagingen, så det kan være at du ønsker å nedjustere mengden litt. Hakk chilli og ingefær i små biter, og fres det i olje i en stor gryte sammen med krydderet. Del søtpotet og gulrot i passelige biter, og ha oppi gryta sammen med grønnsaksbuljongen. La det småkoke under lokk til grønnsakene er møre.

Ta suppa av platen, og kjør den glatt enten med en stavmikser, eller i en blender. Jeg bruker Vitamix blender, en kvalitetsblender som brukes av kokker verden over, og særlig for Raw-Food entusiaster er den et must. Ha suppa tilbake i kjelen igjen, tilsett koksmelken og smak til med salt og pepper. 

Denne oppskriften er inspirert av Linda Stuhaug, men jeg har endret mengden og noen av ingrediensene til å passe meg. Jeg bruker ofte hennes oppskrifter til inspirasjon, og originalversjonen av denne suppa finner du HER.

😀 Helene

Er det vits i å dra på trening uten en plan?

Man trenger ikke alltid en plan for hva man skal trene før man drar. De øktene som er best og mest effektive, er ofte et resultat av planlegging, men noen ganger så gjør de planlagte øktene terskelen mye høyere for å komme seg på trening. Fordi når man skal planlegge en økt, så setter man såklart sammen en god og fullverdig treningstime. Mange øvelser, eller mange sett, en treningsøkt man kjenner på kroppen. Det funker liksom ikke å legge opp en treningsøkt hvor man bare kjører to bicepsøvelser og en hamstringcurl. Da tenker man at det ikke er noen vits i å dra på trening, og så blir man heller hjemme. Og på en måte så er det rett også, man blir ikke akkurat trent av å ta to arm øvelser og en på bakside lår. Men det er noe annet som skjer, noe som gjør at jeg alikavel mener det er verdt det å dra på trening for. Ved å dra på treningen og ta de øvelsene, så gjør du nemlig en bevisst handling i den retningen du ønsker. Du ønsker å være sterk/tynn/sprek/muskuløs (bruk det som passer deg), og ikke bare tenker du at du ønsker det, men du handler deretter også. Og så blir det enda litt lettere å komme seg ut av dørene neste gang du skal på trening. Har du en holdning som sier at nei, det er ikke noe vits i å trene idag fordi jeg orker ikke gjøre så mye… Da er det den vanen du kommer til å ta med deg videre, og det blir så mye vanskeligere å komme seg på trening neste gang. 

Jeg er veldig der nå. Det føles ikke ut som om det er vits for meg å dra på trening, ikke kan jeg løfte så tungt lengre, ikke kan jeg bygge muskler, og ikke klarer jeg å utføre de øvelsene jeg er vant med. Men jeg fortsetter alikevel. Ikke med den frekvensen jeg er vant med, men jeg holder meg i bevegelse. Noen dager legger jeg opp en plan for hva jeg skal trene, og noen ganger starter jeg bare og ser hva jeg klarer. Noen ganger klarer jeg lange økter hvor jeg nærmest imponerer meg selv, andre dager blir det noen knebøy og hip thrust. Men jeg prøver å være fornøyd med det, det viktigste nå er å holde det i gang slik at terskelen for å fortsette etter fødselen ikke er så stor. 

 

😀 Helene

Alenemamma i praksis

Selvom jeg er gift, så er jeg fremdeles alenemamma i praksis. I hvertfall den delen av året jeg er i Norge, og nå som jeg har kjøpt meg leilighet, så merkes det godt! Det er så mye jeg skulle ha fått gjort, koblet til lamper og vaskemaskin, satt opp garderobeskap, og fått på plass lift gardiner. Mye av dette kan jeg sikkert få til selv, det er ikke akkurat første huset jeg bor i alene, og jeg har både skrudd opp skap og andre ting på egenhånd før. Forskjellen nå er for det første at jeg er gravid og ikke bør bære for mye tungt alene. Jeg har allerede flyttet rundt på møbler og esker, og jeg kjenner at det ikke er helt heldig å fortsette med lenger. Det er nemlig stor forskjell på det å løfte en tung vekt kontrollert i optimal bevegelsessbane, og det å dra med seg en stor seng opp en vinkeltrapp. For det andre så gjør hormonene mine at tålmodigheten min er lik null, og det å begi seg ut på et monteringsprosjekt av garderobeskap, hadde fort blitt en tårevåt og frustrerende affere. Jeg har derfor valg å akseptere at leiligheten min kommer til å se ut som et flyttelager en god stund til, så får jeg heller drømme om alt jeg ønsker meg i mellomtiden, og planlegge de første innkjøpene.

Og det er nettopp det jeg skal i dag! Fordi jeg har funnet en garderobe som vil passe perfekt inn på soverommet, og leveringstiden på et slikt skap ligger på 6-8 uker. Så om jeg bestiller det nå, vil det være fremme akkurat rundt den tiden hvor mannen min kommer på besøk og kan hjelpe meg og få det opp. Kanskje finner jeg noe annet spennende til leiligheten også, jeg har en lang liste med alt fra barstoler til nattbord jeg trenger, men jeg vil ikke kjøpe for mye før jeg får ryddet mer av eske rotet bort. Det er så fort gjort å forhaste seg fordi man vil ha alt på plass med en gang, men jeg vil heller vente og være sikker på at det jeg kjøper både er kvalitet, og noe som passer perfekt inn i stilen til huset. 

Men, nå skal denne alenemoren ut og pleie seg selv med en lang shoppingtur og kanskje et koselig kafebesøk <3 Vi blogges senere. 

😀 Helene

Oppskrift på saftig og god Calzone deig

 

Jeg hadde lovet guttene pizza i helgen, men jeg glemte å kjøpe ost, så da ble det innebakt pizza, eller Calzone, i stedetfor. Gjærbakst er det jeg liker aller best å lage, og det er også noe av det jeg er aller best på. I denne oppskriften gikk jeg ut fra en vanlig pizzadeig, men jeg laget den med en liten vri. Resultatet ble en meget luftig og fin deig som var veldig god å jobbe med.

Oppskriften er som følgende: 

 • 5 dl hvetemel
 • 2 dl havremel
 • 2,5-3 dl vann
 • 1 lite egg
 • 50 g tørrgjær

Bland det tørre i en bolle, rør et egg inn og hell så lunkent vann oppi. Jobb deigen godt sammen, tilsett mer mel om den blir for løs, deigen skal være fast og lett og jobbe med. Sett til heving på en lun plass, og la den heve til dobbel størrelse, minst 30 minutter. I mens deigen hever kan du starte på fyllet. Til guttene laget jeg bare en helt enkel kjøttdeig og pizzafyll, mens til meg selv brukte jeg restene fra gårsdagens vegetartaco. Forslag til andre gode fyll kan være biffstrimler i tomatsaus, kylling og pesto eller soppstuing med parmesan. 

Del den ferdighevede deigen i fem like emner. Trill dem ut til jevne boller, og la dem etterheve ca 15 minutter til. Denne deigen ble såpass fast at den ikke klebret seg når jeg skulle trille den, men et godt tips er å bruke en nøytral olje i stedenfor mel til å skal kjevle ut gjærbakst. Da blir baksten luftigere og saftigere, bare pass på å ikke bruke for mye. Jeg pleier å gni noen dråper inn i hendene, og noen dråper utover kjøkkenbenken for å unngå at deigen skal klistre seg fast. 

Når bollene er ferdig etterhevet, kjevler du dem runde og flate, ca 2 cm tykke. Legg fyllet på nedre halvdel, og brett over så du får en halvmåne. Stek i midten av ovenen vedd 200 grader i ca 15 minutter. Lag gjerne en frisk og god salat som siderett, så har du et fullverdig og godt måltid. Bon Apetit!

😀 Helene