Bananlapper med kun tre ingredienser

I går bestod middagen min av grønnsaksuppe, en deilig suppe full av rotgrønnsaker, søtpotet, selleri og urtekrydder. Selvom det smakte helt fantastisk, så er det ikke alltid jeg føler meg helt mett etter en slik middag, i hvertfall om jeg ikke har hatt brød eller noe til. Så etter middagen kjente jeg et aldri så lite søtsug, og jeg trålet nettet etter oppskrift på noe sunt, søtt og enkelt som jeg kunne mikse i sammen på kort tid. På en eller annen side (jeg kan ikke huske hvor), så dukket denne oppskriften opp. 

Til ca 10 små lapper trenger du:

 • 1 stor, godt moden banan
 • 2 små egg
 • 1 ss kesam

Mos den modne bananen godt med en gaffel, ha i eggene og visp godt sammen. Ha så i kesamen, og visp enda litt til. Så er det bare til å varme stekepanna godt opp, ha litt smør eller olje i panna, og stek små lapper av røra. I min panne var det plass til å steke ca fire av gangen, en lapp er bare 1 ss med røre. Disse lappene er både søte og gode, og kan spises både som påfyll etter trening, eller som en sunnere dessert. Jeg brukte økologisk peanutsmør som topping, men her kan du bruke hva du måtte ønske. Håper dere liker oppskriften like godt som meg!

😀 Helene

Tren tricepsen hjemme med disse tre øvelsene

Her kommer tre triceps øvelser dere kan gjøre hjemme. De to første første øvelsene trener flere muskelgrupper, blant annet bryst, men satt i sammen så kommer disse garantert til å få baksiden av overarmen til å brenne. Øvelse nummer tre vet jeg ikke hva heter, men den lærte jeg da jeg trente mye pilates, så derav navnet.

 

Øvelse 1- Smale armhevinger

Denne øvelsen aktiverer triceps i større grad enn vanlige armhevinger, men du trener også bryst, forside skulder og kjernemuskulatur her. Legg deg flat på gulvet med hendene plassert ved siden av brystet. Stram rumpe, forside lår og mage, og press deg opp til strake hender.  Albuens posisjon styrer hvor mye triceps blir aktivert, og tettere mot kroppen gir større aktivering.

Øvelse 2 ? Dips til benk

Bruk en stol eller benk, plasser hendene rett på utsiden av hofta med albuene pekende bakover. Senk kroppen ned mot gulvet til du har ca 90 grade i albuen. Hold ryggen rett, brystet høyt og albuene pekende bakover gjennom hele bevegelsen.

Øvelse 3- Pilates press

Sitt på knærne med rett rygg og stolt bryst. Trekk skuldrene bak og sammen, og hold hendene strakt bakover med håndflaten vendt oppover. Herfra skal du presse håndflatene mot taket, her er det viktig at du holder armene helt strake, og stram aktivt muskulaturen.  Ikke la skuldrene dette frem. Etter 10 repetisjoner her, skal håndflatene presses sammen med tomlene mot hverandre. Se video for utførelse.

😀 Helene

Kunsten å overtenke

Man trenger ikke kjenne meg godt for å forstå at jeg er en tenker. Til tider også en overtenker. Med mye mental trening, selvhjelpsbøker, og øving på å stilne tankene, så har dette blitt veldig mye bedre. Men fremdeles så har jeg dager da tankespiralen tar helt overhånd. Hvor jeg plutselig oppdager at jeg har sittet dypt i min indre verden i flere timer, så lenge at jeg har fått en dyp hodepine. Og særlig når jeg har beslutninger som må tas.  

Det er ikke slik at jeg må ha et problem eller en negativ bekymring for å overtenke, ofte er det faktisk motsatt. Slik som nå, alt jeg har å tenke på og alle avgjørelser jeg skal ta, er i utgangspunktet lystbetonte. Slik som bryllup, husplaner i Norge, husplaner i Zambia, 2 måneders ferie i Afrika, safari med hele familien. Jeg burde juble, og  ta fatt på planleggingen med stor entusiasme. Men med så mange valgmuligheter og så mange beslutninger som skal tas, så blir jeg rett og slett tiltaksløs. Jeg bestemmer meg for en løsning, men istedenfor å slutte tankerekken ved beslutningen min, så drar jeg den videre til jeg plutselig befinner meg i en negativ spiral.

Men hvordan er det egentlig mulig å ende opp med et negativt syn på noe av det jeg nevnte over? Det er jo bare fantastiske ting, ikke noe som burde føles vanskelig å negativt ut. Men det er nettopp det som er faren ved overtenking, og det er derfor man skal legge tanken fra seg i det sekundet man har tatt en beslutning. Stopp når du er på topp, stol på at det er i orden, og gå videre til neste tanke. Kanskje noe jeg bør minne meg selv på i disse dager!

😀 Helene

Frisk og fargerik fruktsmoothie

De siste dagene har det vært sommervarme her på Sørlandet, og da er det ingenting som smaker bedre enn en frisk fruktsmoothie. Med få ingredienser, og en naturlig søt smak, er dette en smoothie som alle vil like. Og denne er en storfavoritt blant gutta i huset. 

 Til et stort glass trenger du:

 • 2 dl skogsbær
 • 6-8 blå druer
 • 1 banan
 • 1 ss rårevet ingefær
 • havremelk til ønsket tykkelse

Kjør ingrediensene i en blender og spe på med havremelk til du oppnår ønsket tykkelse. Jeg har brukt hempfrø som strøssel på denne smoothien, men det er ikke noe du trenger. 

I tillegg til å være god, så gjør denne herligheten også godt for kroppen. Av alle vitamintilskudd og supermat produkter jeg har prøvd, så er det ingenting som funker bedre enn en smoothie. Kroppen elsker å få påfyll av energi i form av rå grønnsaker, bær og frukt. Hva er din favorittsmoothie? Har du tips til noen jeg burde prøve, eller ønsker til hva jeg skal lage neste gang?

😀 Helene

Mindfulness i naturen

For en fantastisk vårdag vi våknet opp til her på Sørlandet i dag! Temperaturmåleren viser bare 9 grader, men her på terrassen min er det varmt nok til å sitte i shorts og t-skjorte. Hele uken har vært nydelig, og jeg har vært på lang skogstur tre ganger denne uken alt! Det er den beste formen for terapi som finnes, og denne uken har jeg virkelig hatt mye å tenke på, så det har vært så godt å komme seg ut.  

De fleste turene tar jeg alene, da legger jeg fra meg bryllupsplanlegging, reiseplaner, og jobb tanker hjemme. Når jeg går ut så fokuserer jeg på å nyte følelsen av solstrålene i ansiktet mitt. Hvordan kjennes det ut når de varmer ansiktet mitt, hva skjer med tankene mine når det skarpe lyset treffer netthinnen min? Jeg hører på lyden av skrittene mine, sanden som blir knust under fotsålen, rytmen av kroppen min som beveger seg gjennom landskapet. Jeg følger naturens egen takt, prøver å gå i ett med landskapet, istedetfor å trampe uvørent inn og forstyrre den naturlige rytmen.

Jeg puster inn havets helbredende negative ioner, de som har en egen effekt på menneskers sinn, som fyller oss med en god energi. I timesvis kan jeg sitte slik, høre hvordan bølgene slår mot svaberget, lyden av vannet som trekker seg tilbake før det på nytt slår en ny bølge over land. 

Etter en slik tur ute, så er alle mine bekymringer borte. De er ikke alltid helt løst, men de føles ikke ut som problemer lenger. Fordi jeg har latt de negative tankene få ett avbrekk, og fylt meg opp med positiv energi, så kommer jeg hjem fra en slik tur med overskudd. Mindfulness i naturen er det beste jeg gjør for for meg selv, og noe til og med setter høyere enn trening.

😀 Helene

Den gode treningsgleden og ny PR

Endelig begynner styrken min å ligne på det den var. I dag har jeg hviledag etter 6 dager på rad med trening, og i helgen tok jeg også ny PR i knebøy. Akkurat den kom veldig overraskende på, da jeg ikke har hatt noe fokus på å øke vektene her. Tvert imot så har jeg løftet mye mindre enn vanlig etter at jeg startet opp med treningen igjen, og jeg har ikke jobbet på høyere enn 40 kg siden før jul. 

Men da jeg dro på trening tidlig søndags morgen uten en plan for hva jeg skulle gjøre, bestemte jeg meg for å teste ut knebøyen. Jeg startet med 30 kg på 10 repetisjoner, og jobbet med gradvis  opp i vekt og ned i reps. Jeg la på 2,5 kg og kuttet en repetisjon på hvert løft, men da jeg kom til 1 repetisjon så hadde jeg fremdeles mye å gå på. Så da fortsatte jeg å legge på vekt til jeg kom til 65 kg! Det høres kanskje ikke så mye ut, men med min vekt på 57 kilo, så er jeg veldig fornøyd.Økta fortsatte med tunge pullups, men her har jeg endel å jobbe med før jeg kommer til dit jeg var. Men det aller viktigste for meg nå er at motivasjonen og treningsglede endelig er  på topp igjen. Kanskje det er derfor jeg plutselig tok ny PR i knebøy, fordi nå nyter jeg det jeg gjør igjen?

😀 Helene

Rosenkål som du aldri har smakt den før

Dere som følger meg på snap har fått med dere at jeg spiser mye rosenkål for tiden. Jeg har fått helt dilla på det, og spiser det så og si hver eneste dag. De fleste tenker på rosenkålen som en bitter og lite delikat grønnsak, men smaken den får når den bakes i ovnen eller stekes i panna, kan ikke sammenlignes med den kokte versjonen. 

Bruk fersk rosenkål, du finner den i grønnsaksdisken i de aller fleste dagligvarebutikker. Skjær bort den grove stilken, fjern gjerne det ytterste laget med blader dersom de er stygge, og del dem i to. Legg dem i en bolle og hell over et par spiseskjeer olivenolje. Kvern salt og pepper over, og bland godt sammen slik at oljen blir jevnt fordelt. 

Legg rosenkålen med den snittflaten ned i en varm stekepanne, og stek i 5-10 minutter på hver side. Rosenkålen skal være lett gylden og gjennomstekt, og gjerne litt sprø på utsiden. Denne rosenkålen kan brukes til så mye forskjellig, og jeg elsker å bare maule den som snacks. Men jeg bruker den også mye på pizza, eller i en pastarett med raspet parmesan på toppen. 

Du kan selvfølgelig også servere rosenkålen som tradisjonelt tilbehør til middagen, men helt ærlig så synes jeg den er så god at den fortjener å være hovedingrediensen i måltidet.

😀 Helene

Verdens beste smørfrie scones

Min mor kommer fra England, og når vi var barn så laget hun ofte scones til frokost. Dette var det beste jeg visste, men jeg har aldri fått til å lage de like gode som henne. Ikke før i går morges.

Jeg oppdaget sent på søndagen at jeg var tom for gjær, så jeg kunne ikke sette den vanlige brøddeigen. Da jeg stod opp for å lage scones neste morgen gikk det opp for meg at jeg var tom for smør også. Det resulterte i at jeg trålet nettet etter en passende oppskrift, så etter å ha funnet et bra utgangspunkt, endret jeg oppskriften til å passe meg bedre. Til mine beste scones trenger du:

 • 5,5 dl hvetemel
 • 2 dl havremel
 • 3 dl melk
 • 1 egg
 • 3 flate ss bakepulver
 • 2 ts brunt sukker (kan sløyfes

Forvarm ovnen til  200 grader og finn frem ingrediensene. Bland alt det tørre i en bolle, og visp sammen egg og melk i en annen bolle. Tøm så den sammenvispende væsken opp i tørrvarene og bland sammen til en deig. Scones deigen skal ikke eltes kraftig, men knas lett sammen. Legg deigen på en melete overflate og trykk den flat til ca 2 cm tykkelse. Trykk ut scones ved å bruke et kjøkkenglass, legg de på stekebrettet og prikk dem med en gaffel.  Scones skal stekes i ca 15 minutter, og skal helst serveres nystekte. På bildet så kan dere se hvordan de har hevet seg slik at det danner seg en stripe på midten. Slik skal sconesen se ut, og man skal nesten kunne dele dem etter streken uten å bruke  kniv (nesten). De smaker helt fantastisk med brunost, gulost eller syltetøy på.

😀 Helene

Tynne damer har også kurver

Det er ikke ofte jeg blir provosert over ting jeg leser på blogger eller i sosiale medier. Det er heller ikke ofte jeg blander meg inn i kroppspress debatten, rett og slett fordi det ikke er noe som opptar meg. Men som en naturlig slank kvinne så virker det som om det er fritt frem og komme med meninger om kroppen min, og om hva jeg burde synes om den. Ikke bare min, men alle andre tynne damer sin. Og ettersom jeg er mamma til fire , over 30 år og ikke endel av generasjon botox, så mener jeg å ha et viktig synspunkt i denne saken.

For skal ikke hele meningen med det å være fornøyd med kroppen din være at du elsker den uansett hvordan den ser ut? Uansett om den har noen kilo for mye, noen kilo for lite eller er irriterende perfekt? Hvordan har kampen mot kroppspress endt opp med at du bare skal være fornøyd dersom du er overvektig, og at det nærmest er unaturlig å være slank? 

Jeg har fått høre mye rart opp igjennom tidene, jeg hadde i mange år store komplekser for å være for tynn. Kommentarer som at jeg aldri kom til å få barn fordi jeg hadde for smale hofter, stadige spørsmål om jeg hadde anoreksia, eller bare den vanlige «herregud så tynn du er». Det gikk så langt som at jeg til og med kvittet meg med en hel garderobe, utelukkende fordi jeg hadde lest i et blad at dette var klær som fremhevet «guttefasongen»min med brede skuldre og smale hofter. Det var ikke før jeg hadde født fire barn og startet med trening at selvtilliten min begynte å øke. Ikke fordi at kroppen min forandret seg så gysla mye, men fordi jeg flyttet fokuset over på treningsgleden istedenfor kropp.  

Tiden med kroppslige komplekser er heldigvis helt over, og selvfølelsen min henger sammen med hvordan jeg føler meg på innsiden. Men det betyr ikke at jeg ikke kan føle meg flott på utsiden også! Så da jeg kom over understående innlegg  på forsiden av Side2 idag, så følte jeg det var på tide å si min mening. Jeg har aldri lest bloggen til vedkommende før, og vet ikke hva hun står for. Men dette var et innlegg som gjorde narr av en reklameplakat med bilde av to modeller i jeans, hvor det stod «love your curves». Det som gjorde at jeg hang meg opp i innlegget, var hvordan hun påstår at de ikke har kurver, og at man ikke elsker kurvene sine ved å se sexy ut i jeans?? Se kommentar under som er direkte tatt ut fra bloggen.

«Dette er ikke kurver, og du elsker ikke kurvene dine med å se sexy ut i en jeans, naturlig sminke og et lekent blikk. Det der har ingenting med å elske seg selv å gjøre, og det har ingenting med kurver å gjøre.» Link til innlegg HER

Hvorfor kan man ikke elske kurvene sine ved å se bra ut i jeans? Det er mange måter å elske kroppen sin på, og det ene trenger ikke utelukke det andre! Og igjen, er det bare de som veier over et visst kilo antall som får lov til å si at de har kurver? Og hva er det vi andre har i såfall? Bare en kropp, eller en strek kanskje? Vel, jeg har i hvertfall sett meg lei på helle debatten om kroppspress som bare bidrar til at enda flere og flere skammer seg over hvordan de ser ut, enten den ene eller den andre veien. Hvis budskapet er ment å være at man skal være stolt av kroppen sin uansett hvordan den ser ut, så la folk få være stolte uansett hvordan de ser ut.

😀 Helene

Tre spenstige benøvelser

Disse tre benøvelsene kan kjøres enten som en del av en sirkeltrening, eller som en finisher på en treningsøkt. Gjennomfør øvelsene ved å utføre x antall repetisjoner på øvelse 1, og gå deretter rett videre neste øvelse uten pause. Ta en kort pause mellom hver runde, totalt tre runder. Her vil du jobbe godt med forside av lår og setemuskulatur, og jeg skal love deg at melkesyra kommer til å svi 

Øvelse 1- Boxjumps

Bruk en boks, benk eller stepkasser i passelig høyde. Her skal du starte hvert hopp fra en dyp knebøyposisjon og lande på samme måte.

Øvelse 2 ? Hoppende utfall

Start i utfall posisjon, vekten skal ligge på den fremste foten. Skyv deg eksplosivt opp med et hopp, og land med i utfallsposisjon med motsatt ben . Fortsett hoppende utfall på annenhvert ben, totalt 20 hopp.

Øvelse 3- Hoppende knebøy- smal og bred

Start øvelsen i en bred knebøystilling. Hopp inn i en knebøystilling med helt smale ben, og deretter rett over i en bred. Fortsett slik til du har gjennomført 10 hopp i hver posisjon.

😀 Helene