Superenkel hjemmebakst

Lite er bedre enn duften av kaffe og nystekte, hjemmebakte brød på morgenkvisten. Jeg har pratet mye om å begynne å bake brød hver morgen, og endelig har jeg fått overskudd og motivasjon til å starte opp med det. Det vil si, jeg lager deigen kvelden i forveien, setter den til kaldheving i brødformer natten over, og skrur på ovnen kl 06 hver morgen. Og ja, jeg er bitte litte granne stolt over egen prestasjon!

IMG_4851

Smaken er uten tvil verdt de 10 minuttene det tar og blande sammen brøddeigen. I tillegg så slipper man unna en lang liste med unødvendige tilsetningsstoffer som industribrødene i butikken består av. Til to brød trenger du:

 • 800 gram mel (ca halvparten hvetemel)
 • 1 pakke tørrgjær
 • 6 dl vann
 • 2 ts sukker
 • 1,5 ts salt
 • olje

IMG_5052

Deigen blir best om ca halvparten er vanlig hvetemel, men utover det kan du eksperimentere fritt med grove meltyper, havregryn, nøtter og frø. I dag laget jeg den med 1 dl havregryn, 2 dl rugmel og 4 dl fibra. Bland sammen de tørre ingrediensene, og tilsett så olje og vann. Rør sammen til en fuktig deig og fordel den i 2 brødformer. Sett formene inn i en kald ovn, og la de stå natten over. Stek ved 220 grader oi ca 50 minutter.

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Hjemmetrening med Calisthenics App

En av fordelene med å drive med egenvektstrening er det at man kan få en fullverdig treningsøkt hvor som helst. Min eldste sønn er helt hektet, og har lastet ned en treningsapp til meg som Calisthenincs eksperten Al Kavadlo står bak. Den heter «Working out», og inneholder mange forskjellige treningsøkter for alle nivåer.

I går utførte vi en økt som heter » Zero Equipment» og den består av disse øvelsene:

Pushup med elevert bein

 1. Smale armhevinger

Ettersom jeg er så sykt svak på Diamond press valgte jeg heller en pushup variant med smale armer og et ben elevert. Den er tyngre en vanlige armhevinger, og særlig for magemusklene. Start i en plankeposisjon med hendene plassert ved siden av brystet. Senk deg ned mot gulvet med albuende pekende bakover. Press deg så opp til utgangsposisjonen igjen. Hold albuene inntil kroppen hele tiden, ikke la de skli ut mot sidene.

Knebøy med smal fotstilling

     2. Smale knebøy

I denne øvelsen vil mobiliteten din være en avgjørende faktor for hvor dypt du vil klare å gå. Plasser føttene nærme hverandre med tærne pekende rett fram. Løft armene strakt fremover for å hjelpe til  med balansen, og sett deg så dypt ned som du klarer. Hold brystet oppe og ryggen rett gjennom hele bevegelsen.

IMG_4714 

 3. Liggende benhev

Ligg på ryggen med stram mage, og press korsryggen aktivt ned i underlaget. Hold armer og ben strakt opp i været, og senk dem så ned mot bakken. Jo lenger ned mot bakken bena senkes, destod tyngre blir øvelsen. Men pass på at du klarer å holde spennet i magen gjennom hele utførelsen.

4.Hindu Press-up

Topposisjonen i Hindu press

Sluttposisjonen i en Hindu press

Startposisjonen i en hindu press er kjent for yoga praktiserere som «Hunden». Herifra skal du bøye albuene og senke hodet ned mot gulvet, før du presser brystet og hodet opp mot taket. Hele øvelsen foregår i en jevn bevegelse. Det finnes massevis av videosnutter på Youtube for de som ønsker å se hvordan øvelsen foregår.

 

IMG_4731  

5. Strak bro

Denne øvelsen kan jobbes bådde statisk på tid, eller dynamisk med repetisjoner. Sett deg på gulvet med strake ben, og hendene plassert rett bak hoftene. Stram sete, bakside lår og ryggmuskulatur, og press deg opp i en strak linje. Len hodet bakover i toppsisjonen, og kjenn at du åpner brystet. Senk deg ned igjen og gjenta.

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Proteinrik vegetarbolognese

Jeg får veldig ofte spørsmål om hvordan jeg som trener så masse, klarer å få i meg nok proteiner med et vegetarisk kosthold. Proteinmengden er sjelden en utfordring for vegetarianere, særlig om man spiser egg og melkeprodukter. Men for veganere så må man være litt mer påpasselig med kvaliteten på proteinene man spiser. For å få et kosthold med riktig sammensetning av aminosyrer må man kombinere pasta og kornprodukter med bønner og linser. Eller man kan bruke soyaprodukter, som er den eneste veganske proteinkilden med fullverdig aminosyreprofil.

Denne middagsretten inneholder litt av alt, og passer også veldig godt for kjøttetere som vil prøve seg på vegetarkost. For mat til ca 4 personer trenger du:

 • Fullkornspasta (ca 85g per porsjon)
 • 1 pakke vegansk soyafarse
 • 2-3 gulrøtter
 • 1 boks linser
 • 1 rødløk
 • 1 persillerot
 • 1 liten rød paprika
 • 2-3 tomater

IMG_4733 Skjær løk, gulerøtter og persillerot i terninger og stek det i pannen sammen med soyafarse. Mens det steker, skjærer du paprika, tomat og chilli i terninger og moser det godt sammen med stavmikseren. Du kan gjerne bruke hvitløk også for mer smak på tomatsausen.

IMG_4734Tilsett sausen i stekepannen, og la det småputre i 15 minutter. Har du god tid kan du gjerne bruke reduksjonsmetoden for å få frem de gode smakene i sausen. Fyll på med 1-2 dl vann og grønnsaksbuljong, og la den stå til væskemengden er halvert. Tilsett linsene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper, og du har en proteinrik, vegansk hverdagsmiddag som smaker helt herlig!

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

IMG_4736

Energigivende morgensmoothie

Tidligere så har jeg fortalt dere at jeg ikke er så veldig god på å spise frokost. Uansett hvor mange ganger jeg prøver, så ender jeg opp med kaffekoppen som eneste føde i løpet av de første morgentimene. I perioder så er jeg flink til å lage meg morgen smoothies, og nå er jeg inne i en slik god periode. Etter Aloe Vera demoen jeg var på for et par uker siden, så ble jeg skikkelig gira på å bli enda sunnere. For meg så betyr det å få i seg en næringsrik frokost, og da er smoothies det beste jeg kan starte med. Helst med bare ekte frukt og grønnsaker, og gjerne vegansk proteinpulver, spirulina eller andre «grønne» kosttilskudd. 

IMG_4443

Nå har jeg startet og ta kosttilskuddet Argi+, og har derfor laget en ny oppskrift på en  superfrisk frokost smoothie. Oppskriften er som følger:

 • 1 banan
 • 2 l frosne jordbær
 • 1 måleskje Argi+
 • saften fra 1-2 appelsiner
 • 1/2 lime

Alovera juicen drikker jeg ved siden av, og den bidrar til at kroppen lettere kan ta opp næringsstoffene. For meg som er vegetarianer så er Argi+ et veldig bra kosttilskudd. Den inneholder mye B-vitaminer, blant annet B12 som er en vitamin de aller fleste vegetarianere trenger tilskudd av. Jeg skal i hvertfall teste det ut den neste måneden, og dere skal selvfølgelig få høre om hvordan den virker på meg!

IMG_4584

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

 

Kroppen vår påvirker tankene våre!

Lunsjen idag tok jeg med meg ned i parkanlegget Nupen. Et deilig avbrekk som endelig gav meg skrivelysten tilbake. Jeg har skrevet endel tildligere om hvordan våre tanker påvirker oss. Her får dere innsikt i hvorfor!

Sammenhengen mellom kropp og sjel har vært gjenstand for utforskning i alle tider, og man har ikke alltid vært enige i hvordan de spiller på lag. Selvom vi i moderne tid har flere vitenskaplige bevis for at kroppen og hjernen er uatskillig, så tviholder de fleste av oss på den utdaterte holdningen at kroppen og tankene våre er to adskilte deler. Derfor er det så utrolig vanskelig for mange å forstå hvordan deres tankemønster påvirker hverdagen og livet.

IMG_4419 Sannheten er at man ikke kan tenke en eneste tanke uten at det skjer noe med kroppen din. Tenk for eksempel på noe som gjør deg sint. Øyenbrynene dine vil automatisk senke seg, og du vil bite kjevene sammen. Det autonome nervesystemet slår inn og fører til at pulsen din øker.

Prøv så å gjøre det motsatt. Fjern alle tankene dine, så du er helt nøytral. Senk så øyenbrynene dine, og bit kjevene sammen. Etter kort tid vil du merke at du begynner å bli sint. Det autonome nervesystemet slår inn og fører til at pulsen din øker.

Påskelunsj i Nupen ?

Du kan med andre ord ikke tenke en eneste tanke uten at det påvirker biologiske prossesser i kroppen din.  Når vi tenker, påvirker vi kroppen. Når vi gjør noe med kroppen, påvirker det våre tanker. Vi er en hel organisme, og alle delene i oss påvirker hverandre. På godt og vondt!

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Med bena i sanden er alt bare bra

Første dagen i påskeferien, første dagen på en lang uke med barnefri, og Sørlandet er fremdeles på sitt beste. Dette ligger an til å bli en bra uke! Etter å ha gitt bein og rumpe en real økt idag, tok jeg med meg kontoret ned til sjøen, og ble der i flere timer. Med føttene gravd ned i sandstranden og solen skinnende i ansiktet, var konsentrasjonen på topp, og jeg fikk gjort meg ferdig med alt jeg hadde på planen. Alltid en like god følelse! IMG_4231IMG_4346Det har blitt mange tynne innlegg på bloggen i det siste, men som jeg sa tidligere så har jeg blitt nødt til å prioritere skoleoppgaver. Jeg begynner å catche opp, og i Juni tar jeg eksamen som kostholdsveileder. Jeg gleder meg stort til å bli ferdig, og slippe å hele tiden ha en deadline på neste oppgave hengende over meg.

Men idag skal jeg faktisk være sosial, og drar straks inn til byen for å treffe ei venninne. Ønsker dere alle en strålende påskeuke!

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Prioriteringer i en hektisk hverdag

Dette med prioriteringer er ikke alltid like lett. I hvertfall ikke når man har 1000 baller i luften, og har like lite lyst til å legge noen av de fra seg. Men på denne årstiden, som er min absolutte favoritt, så er solen noe jeg prioriterer foran det meste. Til og med foran min egen trening! IMG_4266 I dag hadde jeg et stramt tidskjema, så for å klare å finne tid til en stund i solen så stod jeg tidlig opp, sendte guttene avgårde, og tok morgenkaffen min på stranden. Temperaturen var hakket kaldere enn det så ut til, og «to go» kruset mitt gjorde ikke akkurat en super jobb med å holde kaffen varm, men det var alikavel verdt turen. Min kropp er laget for å være utendørs, og de lange vintrene vi har i Norge, gjør meg ikke godt. Derfor er det alltid en stor lettelse for meg når dagene begynner å bli lysere, og jeg begynner å føle meg som meg selv igjen.Jeg vet jeg gjentar meg selv nå, men det kan bare ikke understrekes nok hvor viktig det er for meg å være utendørs i riktig luft. Det tror jeg egentlig er like viktig for alle, men kanskje ikke alle er like bevisste det som det jeg er. IMG_4322

And then one day she decided to design a life she loved

Jeg elsker virkelig livsstilen min, og jeg kunne ikke ha forestilt meg et bedre liv enn det jeg har. Det å kunne våkne opp hver morgen, og vite at man har klart å skape en hverdag man stortrives i, det er gull verdt!

IMG_4253

Spring Fever

Noen dager er bare helt fantastiske fra ende til annen. I dag var en slik dag! Våknet opp med et tonn av overskuddsenergi, hadde en nydelig morgen med guttene, helt uten kjefting og stress. Fikk sendt de avgårde til skolen før klokken 8, og rakk til og med å støvsuge huset innen de dro. Vasket kjøkkenet, dusjet og kledde meg, fikk unna en hel del mailer, og var klar til trening før klokken var blitt halv 10! Hele dagen fortsatte på samme produktive måte, men det jeg vil dele med dere, er den herlige turen jeg tok før jeg hentet guttene på SFO.

IMG_4174

IMG_4098IMG_4155Dere har sikkert fått med dere nå at jeg er en utendørsentusiast, og på denne tiden når mildværet og våren  setter inn, så blir akkurat som en gladfrelst. Jeg nyter hvert snev av vinden som blåser over ansiktet mitt, lukten av våt jord, saltvann og tare bringer frem latteren i meg. Bokstavelig talt. Jeg blir som et barn som oppdager verden for aller første gang. Og jeg elsker at jeg fremdeles føler denne gleden over å være en del av den fantastiske kloden vår.

Det gir bare en så utrolig tilfredstillende følelse av lykke, og jeg har så lyst til at alle skal få oppleve den. Bare gå ut og vær ute, helt uten å tenke på at du må gjøre noe. Spring, hopp, stup kråke, eller bare legg deg ned på bakken og kikk opp på skyene. Det er så sant det de sier at man slutter ikke å leke fordi man blir gammel, man blir gammel fordi man slutter å leke. Ikke vær redd for å bli sett på som tullete, men våg å gjøre småsprøe ting. Så skal jeg love deg at andre vil starte med det samme, livsglede smitter nemlig!IMG_4137IMG_4115IMG_4147

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Magisk opprydding for et enklere liv

Livet blir enklere når man har orden i huset, og for meg så gjelder «less is more» prinsippet. Så da jeg startet jobben med å vaske huset for helgen, endte jeg opp med å ha en stor opprydning i alt ifra leker til klær og sko. Jeg elsker å kvitte meg med ting jeg ikke bruker, og for hver gjenstand jeg får ut av huset, så føler jeg meg enda litt lettere. Jeg må jo ærlig inrømme at det hender jeg plutselig får bruk for det jeg har kastet, og lurer på hva i all verden jeg tenkte med da jeg slengte det på dynga, men stort sett så savner jeg ikke noen av mine gamle ting. For meg så betyr det mye å leve et liv hvor materielle ting ikke har makt over meg, og jeg prøver derfor alltid å holde innkjøpene mine på et minimum.

IMG_3993 Det er deilig å vite at jeg har alt jeg ikke har behov for en ny lysestake, eller en ny pute for å kjenne meg bra, og jeg føler meg mye friere når jeg ikke har huset fullt av nips. Jeg har lenge vært bevisst på at jeg ikke ønsker å være en av de som mater handelindustriens griskhet ved å kjøpe masse ting jeg ikke trenger. Det er noe som er grunnleggende feil når vi er avhengig av en bruk og kast kultur for å holde samfunnet i vekst. Så jeg tenker meg godt om før jeg kjøper noe nytt, og så langt jeg klarer, så følger jeg regelen med å ikke ta noe nytt inn uten å ha noe gammelt som må ut. Det er både godt for lommeboka, og det sparer miljøet for mye unødvendig søppel. IMG_3779IMG_3823Er du bevisst på hvordan dine vaner i hverdagen er med på å påvirke miljøet? Det er ikke alltid de store endringene som skal til, men de små valgene man tar hver dag, kan gjøre en stor forskjell. Og, nå har det seg sånn at det som er best for planeten vår, det er også det som er best for deg!

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Terapautisk mat og Aloe Vera

Jeg har alltid vært opptatt av å ha et naturlig kosthold. For meg så innebærer det å spise mat som er dyrket i fruktbar jord, som ikke er dynket i giftige sprøytemidler, og som innhøstet og behandlet på en skånsom måte som bevarer så mange som mulig av råvarens enzymer og næringsstoffer. Dette er en oppfatning jeg alltid har hatt, selvom jeg tidligere ikke har hatt nok kunnskap til å begrunne hvorfor dette er så viktig for kroppen. Jeg har lest mye om kosthold og helse, og jeg lærte også en god del da jeg utdannet meg til personlig trener, men det var først da jeg kom i gang med kostholdsveileder studiet mitt at jeg kom godt ned i dybden på emnet.

Jeg holder nå på med kapittelet om terapautisk mat, og dette er et tema som for alvor har satt engasjementet mitt for mat igang igjen. Her tar de for seg virkningsområdene til mat som spirulina, alger, ingefær, urter og annen såkalt supermat. Alt dette er råvarer som jeg selv inkluderer i mitt kosthold, og særlig rå ingefær og gurkemeie har vært gjengangere i kjøleskapet mitt. Et av emnene i dette kapittelet var forbeholdt Aloe Vera og dens mange helsefrembringende effekter. De fleste er jo kjent med planten, og jeg selv er også vokst opp med masse Aloe Vera planter i vinduskarmen som ble hyppig brukt til alt av sår og småskader. Geleen som er i bladene til planten er antibakteriell, betennelsesdempende, PH regulerende, og stimulerer immunforsvaret. Kort sagt så gir den kroppen et bedre grunnlag for å helbrede seg selv. Fordi kroppen vår er selvhelbredende, så lenge vi gir den muligheten til det!

 

Let food be thy medicine, and medicine be thy food

 

Fotografi er lånt av bloggen vegannorwegian.no. Klikk på bilde for link

Jeg har lenge hatt planer om å  begynne å drikke Aloe Vera juice, men det har liksom ikke blitt noe av. Helt til plutselig en av mine nærmeste barndomsvenner ringte meg og ville ha meg med på et Forever Living selskap. Timingen kunne ikke ha vært mere perfekt, og nå gleder jeg meg bare til å få varene i hus og få teste ut effekten av planten selv!

😀 Helene

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook