Tur i Tufteparken med gutta fra Haugaland Calisthenics

Denne helgen er jeg og tre andre medlemmer fra Haugaland Calisthenics på Østlandet for å få med oss NM i Streetworkout. Konkurransen går av stabelen imorgen kl 12, og det er andre gang det blir arrangert i Norge. Jeg gleder meg stort til å se på alle de dyktige folkene som skal være med, og kommer helt sikkert til å bli inspirert til å øve på nye triks selv. Vi fra Haugesund måtte selvfølgelig ta oss en tur i Tufteparken når vi først hadde muligheten, og vi endte opp i parken på Sankthanshaugen i Oslo. Klokken var halv 8 på en lørdagskveld, og alikavel ver det flere andre folk der. Jeg håper virkelig de snart klarer å få dette tilbudet til Haugalandet, det er et fantastisk bra tilbud som blir brukt av folk i alle aldere.

Dersom du ikke vet det, så er Calisthenincs en treningsform hvor du bruker din egen kroppsvekt for å trene uten bruk av ytre belastning. Øvelser som pullups, pushups og dips blir sett på som typiske for denne treningsformen, men knebøy og situps er også under samme kategori. Streetworkout er egenvektsøvelser som blir kombinert med hverandre, og mange av øvelsene er gjenkjennelige fra turn. Stenger i forskjellig høyde og fasong er et vanlig hjelpemiddel å bruke.

Guttene jeg reiste med,  er utrolig flinke på denne typen trening, og jeg er så glad for at jeg har muligheten til å trene med de. Vil du bli flink i Calisthenics så er det en stor fordel å ha noen å trene sammen med . Er du fra Haugalandsområdet og interesert i å bli med å trene, så ta gjerne kontakt på denne siden: www.facebook.com/haugaland.calisthenics

11259072_841744172527437_574302586_o

Ukas siste økt

I dag blir ukas siste treningsøkt, fordi jeg reiser til Oslo imorgen for å se på NM i Streetworkout. Jeg reiser med en gjeng fra Haugaland Calisthenics så vi satser på å rekke en tur i Tufteparken også. Treningen i dag bestod av en pilatestime,  og så øving på grunnlegende calisthenicsøvelser. Å trene med kettlebells har en  stor overføringsverdi til å trene i barstativ, da man må jobbe på samme måten med grepet. Øvelsene føles mye tryggere å utføre med kettlebells fordi man da er nærmere bakken enn om man for eksempel skal øve i et dipsstativ. Disse øvelsene krever god kroppskontroll og man må ha en sterk kjerne for å klare å beherske de på rette måten.

IMG_7547

L sit er en statisk øvelse som er vanskeligere enn den ser ut til. Ved å bøye et ben blir den mindre tung, og du kan trene på å strekke benet helt ut. Jeg er veldig stram på baksiden av lårene, så jeg har problemer med å rette bena helt ut. .

IMG_7565

Pushups på denne måten er veldig tungt, fordi man kan senke seg dypere ned enn om man har hendene i bakken. Jeg har vel nevnt tidligere at dette er en øvelse jeg er veldig svak i, så denne kommer jeg til å øve mye på. Det er kanskje gøyest å trene det man er god på, men det er viktigst å øve på det man er svak på.

IMG_7562

Ønsker du å lære barstand, så kan du starte med å stå på hendene med kettlebells, gjerne inntil en ribbevegg, da du kan klatre opp med bena og ha full kontroll. Flytt en fot av gangen ut i fra veggen, og etterhvert som du blir trygg, kan du prøve å flytte begge bena ut. På denne måten vil du kjenne hvor balansepunktet skal være og hvilken posisjon du skal jobbe i. Jeg er enda et godt stykke unna å klare det uten støtte 🙂

IMG_7567IMG_7549

Prinsippet om progresjon

Et av de viktigste prinsippene for å oppnå fremgang i treningen er prinsippet om progresjon. Som nybegynner vil man ha en fremgang nesten uansett hva man gjør, men etter en tid må man øke presset på kroppen for å få resultater. Når kroppen utsettes for stress eller belastning, så må den tilpasse seg for å øke ytelsesevnen sin. Det betyr at du også hele tiden må øke belastningen i takt med at kroppen tilpasser seg den nye stressmengden. Mange følger det samme treningsprogrammet år etter år uten å øke hverken vekter eller repetisjoner, og da vil resultatene stagnere etter en tid. Selvom du fikk gode resultater av programmet da du startet på det, så må det utvikles kontinuerlig for å beholde progresjonen. Prinsippet gjelder uansett hva slags trening det gjelder, enten du vil bli sterkere, mykere eller mer utholdene.

Er du flink til å utfordre deg selv i treningen, eller gjør du det samme som du alltid har gjort?

IMG_7544

Tilbake til gamle trakter

Nå er det et par dager siden jeg har fått postet innlegg, jeg har nemlig vært en svipptur i hjembyen min Kristiansand. Jeg hadde noen møter i byen, og så har jeg blitt tante til ei nydelig lita jente så da ville jeg ned å hilse på. Tirsdagen hadde jeg tid til noen timer i byen, og det var en nydelig forsommerdag, perfekt for en lunch i parken. Noe av det jeg savner mest med byen er piknik i Nupen, middag på fiskebryggen og bading på bystranda. Det var utrolig deilig å være der igjen, det kommer alltid til å føles som hjemme, uansett hvor lenge jeg har bodd vekke.

IMG_7472IMG_7478

Jeg trasket rundt ved stranpromenaden, båthavnene og var inne i festningen å kikket. Jeg fant en stille plass helt nede ved vannet på bystranda, la med ned, lukket øynene og hørte på lydene fra sjøen. Jeg elsker slike stunder, bare være i øyeblikket og nyte tiden. Ingen bekymringer eller ting som skal ordnes, ingen forstyrrende tanker, bare total ro. Det er hverdagslykke for meg.

IMG_7484

Sørlandsidyll!

IMG_7490

 

Calisthenics og lek i Skåredalen

Det er gøy å være opp ned, overraskende gøy faktisk! Kanskje fordi jeg lenge var redd for det, jeg husker jo at jeg var mye på hodet i barndommen, men som voksen virker det bare så skummelt. Når jeg da kom over den frykten, så åpnet en helt ny verden seg. For hver gang jeg klarer å pushe grensene mine, så får jeg et kick og blir gira på å gjøre mer. Det er desverre ikke alt som er like lett og gjøre alene, så jeg får ikke øvd så ofte som jeg ønsker. Inspirert av Haugaland Calisthenics, tok jeg med meg guttene mine til Skåredalen skole, hvor lekeapparatene også kan brukes til trening.

Det ble jo ikke akkurat en treningsøkt ut av det, men det å bli vant med å bruke stengene er minst like viktig for meg som å drive styrketrening. Det er en helt annen måte å jobbe på, og det kommer nok til å ta tid før jeg behersker stengene.

IMG_7450

IMG_7418

Fake it til you make it! Drømmer om å være suveren i turn og streetworkout, og da er det helt på sin plass og øve på posen 🙂

IMG_7444

Inverted shrugs kan være utfordrene, fordi det er veldig vanskelig å holde balansepunktet godt nok til å klare å jobbe med målmuskulaturen. Jeg har litt igjen før jeg klarer å holde en helt strak kropp, men jeg er på god vei.

Inverted shrugs

Rollover er lett på lav stang ?

Body row, eller liggende roing som den også kalles, kan gjøres i en monkeybar med bena inntil stengene. Se bilde øverst på siden. Denne øvelsen kan du også trene på et hvilket som helst treningsstudio. Du kan da bruke knebøystativet og legge bena på en benk. Inlegg med detaljert beskrivelse kommer senere!

IMG_7415

Tips til sniktrening i hverdagen

Syns du det er vanskelig å finne nok tid til trening? Du trenger ikke alltid sette av lang tid og trene målrettet etter et program. Kroppen din har like godt av bevegelse og mosjon uansett hva du gjør, og det er lett å få inn ekstra bonustrening i hvedagen. Hva med å ta dips på sofakanten mens du ser på film? Eller du kan bruke reklamepausen til å stå på hendene. Kickback kan gjøres absolutt hvor som helst, alt du trenger er et gulv, så hvorfor ikke bruke pausen på jobb til å trene setemusklene? Selvom du har trent en time på treningsstudio, så har kroppen din godt av å være i bevegelse, den er ikke skapt for å sitte i ro. Hverdagsaktiviteten kan være en utløsende faktor for å nå dine mål, og jo oftere du er i bevegelse, jo lettere blir det å komme seg opp av sofaen.  

IMG_7204

IMG_7248

Har du god tid en morgen, så kan du finne frem en stol å starte dagen med litt mosjon. Step up trener både bein, rumpe og stabilitet, og er en veldig tekninsk enkel øvelse å utføre. Høyere stol gir bedre effekt på rumpa, men om du ønsker den litt lettere, kan du gjøre den i en trapp eller lignende.

Planke og push up varianter kan trenes med beina på en stol, og armene i bakken. Her kan du for eksempel holde en statisk planke, dynamisk planke eller kjøre armhevinger. Det finnes utallige måter å mosjonere i hverdagen på, utfordringen ligger som oftest i å få hodet med på lag. Det tar omtrent 21 dager på å skape nye vaner, så om du starter i dag er hvedagsaktiviteten blitt en del av livet ditt om tre uker. Del gjerne bilder på insatgram av din hverdagsmosjon med meg på #frkenfesh 🙂

IMG_7260

IMG_7269

 

Supersunn grønnsakssuppe

Jeg er veldig glad i supper av alle slag, og her kommer oppskriften på min favoritt. Jeg lager den aldri helt lik, men basisen er den samme. Grønnsakene varierer litt etter hva jeg har i kjøleskapet, og hva jeg har lyst på. Du kan enket bytte ut noen av ingrediensene med dine favorittgrønnsaker. Denne oppskriften passer til ca to personer.

Du trenger:

  • 1 liten rød paprika
  • 1 liten rødløk
  • 2-3 ss rårevet ingefær
  • 2 skiver fersk ananas
  • 2 søtpoteter
  • 2 gulerøtter
  • 1 boks røde linser
  • 1/2 brokkoli

Hell olje i en gryte med stor bunn, og tilsett ingefær, paprika, rødløk og krydre med paprikapulver og gurkemeie. Fres dette til det er mykt, og tilsett så ca 1 dl med vann. Bruk stavmikser til å mose dette sammen, det gjør ingenting om massen ikke blir jevn. Tilsett så 6 dl vann, ananas og rotgrønnsaker, og la dette koke ca 20 minutter.

IMG_7165IMG_7170

Tilsett brokkoli og linser og la dette koke med i ca 5 minutter. Jeg blander ofte spinat i gryten etter at den er ferdig å koke. Om du ønsker, kan du også bruke litt grønnsaksbuljong i suppen, men personlig så synes jeg den er like god uten. Jeg bruker heller ikke salt i den, men tar på pepper når den er servert i skålen. Denne suppen er proppfull av vitaminer og antioksidanter, og både gurkemeie og ingefær er kjent for å styrke kroppens immunforsvar. Og ikke minst så er den kjempegod!

IMG_7176

Vær ikke redd for å skinne!

Idag har jeg hatt meg en herlig tur på stranden. Jeg er oppvokst ved havet, og har alltid bodd i gåavstand til sjøen. Når jeg trenger å lade batteriene, eller bare ønsker litt tid for meg selv, er det til sjøen jeg går. Det resulterer som oftest i litt dyp tenking, og idag var intet unntak.

It is our light, not our darkness that most frightens us

Norge er ekstremt preget av janteloven, og jeg tror egentlig ikke de fleste som bor her er klar over det. Vi unnskylder oss hele tiden, over huset vårt, over utseende vårt og over valgene vi tar i livet. Vi unnskylder oss for å se for bra ut, for å ikke se bra nok ut, og for at vi bruker for mye tid på jobben. Hvor kommer denne trangen til å forsvare oss fra? Hvorfor føler vi hele tiden at vi må forklare våre valg til omverdenen? Du hjelper ingen ved å dempe din egen henrykkelse for at andre ikke skal føle seg underlegne, du er ikke et dårlig forbilde om du viser andre hvor fantastisk du er!

As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same

IMG_7149

 

Neste gang du føler en trang til å forsvare deg eller forklare dine valg til andre, så hold det inne. Du vet selv hva som er rett for deg, og du trenger ikke overbevise alle andre om hvorfor det er det. Stol på deg selv, og vit at du er den personen som vet aller best hvordan du vil leve!

As we are liberated from our fears our presence automatically liberates others

IMG_7151_2IMG_7155

Quotes av MarianneWilliamsons

 

Pullups i skogen

I dag har jeg vært skikkelig flink og fått unna masse kjedelig papirarbeid jeg har utsatt. Jeg startet med en gang guttene var levert på skolen, så jeg ble ferdig tidligere enn forventet. Noe gjenstår enda, men det må vente til i morgen. Jeg har endel ting på gang, så det blir litt reising rundt i Norge i tiden fremover, det er mye spennede som skjer nå! Jeg gleder meg til detaljene er på plass, så jeg kan dele det med dere, men jeg vet av erfaring at ting alltid tar lenger tid enn jeg tror.

Jeg klarte imidlertid å presse inn en liten treningsøkt i dag og,  med pullups, chins, splittbøy og knebøy i skogen. Men det ble litt sånn halvveis, og jeg føler ikke jeg har trent skikkelig idag. Jeg savner en skikkelig styrkeøkt på treningssenter, kjenner jeg trenger å løfte litt tungt igjen. Uansett hvor gøy egenvektstrening er, så er jeg avhengig av variasjon for å ikke gå lei. Jeg prøvde forresten å trene på lørdag, og tok faktisk ny pers i markløft, hele 70 kg! Men jeg var midt inne i et bilsalg, og telefonen ringte i et sett, så jeg måtte bare avslutte.

IMG_6647IMG_6648

Til min store glede har de lagd til noen nye stolper på speiderplassen i Kopervik, perfekte til pullups, lek og balansering 🙂 Absolutt en av mine favorittplasser til å ha utendørstrening på.

Liker du å trene ute på våren?

IMG_6654IMG_6650

 

Hvor ble uken av?

17 mai er vel overstått, alle ungene sover, og jeg ligger rett ut på sofaen (med macen i fanget). Prøver å få en liten oversikt i hodet mitt, hvilken dag er det, har jeg planer for uken som kommer, noen glemte avtaler? Hva har jeg egentlig gjort i uken som var? Det slår meg at jeg faktisk ikke aner hvor uken har blitt av.. Jeg kom jo nettopp hjem fra Oslo, har trent litt, men utover det kommer jeg ikke på noe nevneverdigt som har skjedd. Må faktisk sjekke bloggen min for å huske hva jeg har gjort, tror jeg har vært helt i min egen treningsboble denne uken. Stått på hendene, stått på hodet, turnet litt i stuen og på terassen, og rett og slett lekt vekk hele uka. Nå er det på tide å lande litt, ta tak i forsømte oppgaver og halvferdige saker som må fikses opp i. Jeg er mester i å overse ting jeg ikke vil deale med, ingen dårlig samvittighet over ugjorte plikter her i gården. Men så kommer jeg til et punkt hvor jeg vet det er på tide å ordne opp, og da får jeg det unna fort. Håper på dårlig vær de neste to-tre dagene, så jeg ikke blir distrahert, jeg liker dårlig å sitte inne om sola skinner ute.

Ellers så har nasjonaldagen gått unna. Vi var heldige med været her, og har hatt sol og mildvær til tross for at det var meldt regn. Som forelder til en sjetteklassing, hadde vi ansvar for aktiviteter og kafe på skolen, og hele formiddagen gikk med til å selge kaker. Men guttene storkoste seg ute i skolegården med vennene sine, og fikk spist både is, kaker og pølser.

Hvordan har dere tilbringt nasjonaldagen?

IMG_7039